Annons:

 • Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

  Sten och Maritha Fritiofsson från Rosenfors hade plockat med sig kontanter för att vara på den säkra sidan. Foto: Lotta Madestam

 • Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

  Thommie Sundberg, som driver Ica Nära Sundbergs i Mörlunda, var tacksam över automaten som gjorde att kunderna kunde handla som vanligt. Foto: Lotta Madestam

 • Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

  Mikael Fransson kom när allt fungerade som vanligt igen. "Jag hade löst det utan kort, jag vill gärna ha lite kontanter det känns som en trygghet", sa han. Foto: Lotta Madestam

 • Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

  Per Lindqvist, ägare av ICA Kvantum i Vimmerby, överväger att börja med Swish efter torsdagens teknikproblem. "Vi tänker säkert ett varv till så får vi se vad det landar i", säger han. Foto: Simon Henriksson

 • Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

  Maritha Fritiofsson från Rosenfors handlar av Camilla Liljegren kort efter att teknikproblemet var åtgärdat. Foto: Lotta Madestam

 • Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

  Foto: Lotta Madestam/Simon Henriksson

Handlarna om skottdagens problem – kan få följder i Vimmerbybutiken

Icas betalningsproblem är åtgärdat. Det blev fyra stressiga timmar för handlarna när kunderna inte kunde betala som tänkt – orsakat av skottdagen visade det sig.
– Man märker definitivt hur sårbara vi är, säger Thommie Sundberg, köpman på Ica Nära Sundbergs i Mörlunda. 
– Efter det här får jag nog tänka ett varv till om vi ska börja med swish, säger Per Lindqvist ägare av Ica Kvantum i Vimmerby.

Annons:

På torsdagsmorgonen fick landets Ica-butiker och Apotek Hjärtat betalningsproblem, när inga bankers kort kunde användas att betala med.

– Det är inte den uppstarten man vill ha på en dag, att konstatera att det inte flyter som det ska med kortbetalningarna. Framför allt inte när man som vi en torsdag har laddat på med ganska mycket extraerbjudanden och klipp, säger Per Lindqvist.

– Så vi hade ganska mycket folk direkt på morgontimmarna, då blev det lite halvstökigt. Men jag får säga att kunder och framför allt personal hanterade det bra utifrån förutsättningarna, summerar han torsdagsförmiddagen.

Tacksam för automaten 

Vid elvatiden var problemet löst, då kunde kunderna börja handla precis som vanligt hos bland annat Ica Nära Sundbergs i Mörlunda.

– Det blir alltid lite mer intensivt när något sådant här händer. Vi har uttagsautomat i butiken, som vi är oerhört tacksamma över, så det fanns möjlighet att ta ut kontanter där. Det blev lite mer omständligt än vanligt, men flöt på bra ändå, säger Thommie Sundberg.

– Men man märker hur sårbara vi är i samhället, definitivt. Cash is king, tillägger han och skrattar. Det tycker jag väl inte riktigt, men idag har det varit det. 

”Beklagar självklart”

Under förmiddagen gick Ica-banken ut med att problemet orsakades av att det är skottdagen.

– Det är naturligtvis olyckligt och vi beklagar självklart det besvär det medfört för våra kunder, säger pressansvarig Maria Elfvelin i en kommentar till vår tidning.

Vad säger du om att en skottdag kan orsaka så här stor tekniska problem?

– Jag har bara sett till att det ska funka i butiken och inte reflekterat så mycket över det, säger Thommie Sundberg. Men, det är oerhört olyckligt kan jag säga, och jag kommer vilja veta lite mer bakgrund.

Vid halv tolvtiden kunde Per Lindqvist lämna samma positiva besked, att det rullade på som vanligt i butiken.

– Efter att den första frustrationen och irritationen lagt sig fungerar det nu igen som det ska, sa Per Lindqvist, som också har en uttagsautomat i huset.

– Men den lösningen funkar ju bara en liten stund, sedan är pengarna i den slut. Så blev det idag.

Var det några kunder som tvingades vända hem tomhänta?

– Ja, vi hade några direkt på morgonen som fick ställa sina korgar, då infinner sig förstås en viss frustration, men det har funnits en förståelse för att det inte är vi som orsakat problemet, utan att det varit tekniska problem i hela landet.

Vad tänker du kring att en skottdag kan påverka så omfattande tekniska bekymmer?

– Jag hade önskat utifrån felsökningen och vad man hittade, att inte det skulle vara felet. Det är liksom inte den typen av bekymmer eller utmaningar som ska skapa ett sådant driftstopp, så kan jag känna, säger Per Lindqvist för att svara diplomatisk.

”Får tänka ett varv till”

Varken butiken i Mörlunda eller Vimmerby tar swish. 

– Fram till idag har vi valt att inte hantera det av olika skäl, bland annat på grund av risken för bedrägerier som en och annan köpman råkat ut för, säger Per Lindqvist.

– Det är klart att varje gång någonting sådant här inträffar, och när det tar så här lång tid att få det fixat då är det klart att man funderar på om man inte ska skaffa sig den räddningsplankan.

Så du kan komma att införa swish efter dagens problem?

– Vi tänker säkert ett varv till så får vi se vad det landar i. För det är väl inte sista gången det här händer och man blir mer och mer sårbar. Vi har en kontanthantering idag som bara är fem procent av totalen.

”Visar att vi är sårbara”

Vid butiken i Mörlunda var kunderna glada över att det fungerade som vanligt igen.

– Jag har en bit att åka till affären och kör inte själv, så jag ringde till butiken innan. Jag fick beskedet att det var igång igen, så mig har det inte påverkat, säger Karin Cunow.

Sten och Maritha Fritiofsson från Rosenfors hade plockat med sig kontanter för att vara på den säkra sidan.

– Nu behövs ju inte de, utan vi kan handla som tänkt, men det visar verkligen att vi är sårbara i samhället i stort, säger de.

Mikael Fransson hade hört om betalningsproblemen, men drabbades inte för egen del.

– Det var en tillfällighet att jag åkte nu. Jag hade löst det utan kort, jag vill gärna ha lite kontanter det känns som en trygghet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt