Annons:

Byggkoncernen satsar – startar nytt företag i ny bransch

Daniel Karlsson, Joakim Johansson och Pär Holmstrand presenterar nya bolaget Betongteknik i Småland AB. Foto: Johanna Karlsson

Byggkoncernen satsar – startar nytt företag i ny bransch

Ett helt nytt bolag i betonghåltagningsbranschen har sett dagens ljus i Vimmerby. Bakom satsningen står HoKa-gruppen, bolaget som bland annat äger välkända Byggklason. Satsningen görs tillsammans med Joakim Johansson från Västervik. 
– Vi har själva nytta av det och vi tror det finns ett behov på marknaden, säger Pär Holmstrand från HoKa-gruppen om satsningen på Betongteknik i Småland AB.

Annons:

Sedan Daniel Karlsson och Pär Holmstrand tog över ledarskapet för Byggklason 2011 har företaget vuxit från tolv till femtio anställda. Satsningarna har varit många, och de båda säger med glimten i ögat att de ungefär vartannat år känner att det kliar i fingrarna efter att utveckla och hitta på nya saker.

Att satsa på betonghåltagning är något som funnit med i tankarna under en längre tid. 

– Idén föddes för ett par år sedan, och vi har haft med den i vår plan, men det krävdes att vi skulle få med oss någon erfaren från branschen, förklarar Daniel Karlsson. 

Joakim Johansson leder verksamheten

Den erfarne som nu kommit med på tåget är alltså Joakim Johansson från Västervik. Han har tidigare arbetat med betonghåltagning runt om i trakten och tar både en stor kundkrets och erfarenhet med sig in i bolaget. 

– Jag har varit med i branschen i tjugo år. Jag har jobbat både i Norrköping och här i trakten genom olika företag så jag har mycket kontakter och återkommande kunder som jag hoppas få med mig. 

Bolaget blir ett eget fristående bolag inom HoKa-gruppen i Vimmerby, som är moderbolag till Byggklason. Till att börja med kommer det vara Joakim som arbetar i bolaget, men ganska snart hoppas man anställa fler. 

– Vi börjar så här med en, men det finns önskemål och förhoppningar om att det ska bli fler. Det är marknaden som styr, men ambitionen är absolut att anställa fler, säger Pär. 

Vad kommer den här satsningen betyda för era övriga bolag? 

– Mer jobb, haha, skrattar Pär Holmstrand. Nej men, i princip dagligen så köper vi de här tjänsterna i vårt byggbolag. Det behövs överallt, så vi tror att det finns ett behov på marknaden, samtidigt som vi själva har nytta av det.

Var det självklart att säga ja till förslaget för dig Joakim? 

– Ja, det var det. Vi har ju pratat om det länge som sagt, och jag kände att Daniel och Pär var jättesugna på det här så då kör vi på. När man hållit på i branschen så länge som jag gjort så känns det att det är dags att ta nästa kliv!

Det är och har varit tuffa tider i byggnadsbranschen och många företag har svårt att klara sig. Vad är det som gör att ni vågar satsa?

– Det har varit tufft under 2022 och 2023. Och mycket negativa tongångar som sänker alla. Men vi har mycket bra och skickliga industrier härikring som kunder, säger Pär, och Daniel fyller i:

– Och så har vi väldigt duktiga killar i våra bolag som kan bygga det mesta. Som svar på frågan hur det går brukar jag svara att det finns de som har det sämre. Det har inte varit några toppår, men vi har hankat oss fram och inte behövt varsla. 

Åttonde april går startskottet för bolaget. De flesta investeringarna är gjorda, och mycket av förberedelserna färdiga. 

­– Vi tycker det ska bli kul! Det är klart att det är en stor satsning för oss, men vi tror på det här, avslutar Daniel Karlsson. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt