Annika Stagård har efter noga övervägande kommit fram till beslutet att inte driva vidare själva restaurangdelen i sitt företag "Hos Annika”.
– Jag har känt så ett tag, så jag håller på att flytta ur kyrkan. Jag har lagt mycket pengar i lokalen, men den nyttjas knappt. Jag står med jätteinvesteringar som inte bär frukt, motiverar hon sitt beslut.
Har det inte blivit den snurren på verksamheten som du hoppades på?
– Nej, absolut inte. Innan sa många ”du måste flytta till centrum, det vore så bra”. Men de flesta har inte kommit sedan. Jag har stammisar, många fantastiska människor som faktiskt uppskattar det jag gör, men de är för få för att det ska bli en tillräckligt lönande verksamhet, säger hon och fortsätter:
– Det är för sårbart att bara stå på ett ben. Med tanke på de stigande kostnaderna på råvaror blir marginalerna mindre och mindre. Folk tycker det är dyrt att beställa mat ute, samtidigt är det svårt att hålla nere priserna när det är så dyra inköp.
Med facit i hand, är det något du kunde gjort annorlunda?
– Hade jag säkert kunnat göra. Jag vill ju så mycket. Helst hade jag velat hitta ett ställe där jag kunde kombinerat mat och boende, men hittade inget lämpligt. Att jag blev så svag för kyrkan var för kyrksalen skull. Jag älskar den lokalen, men den nyttjas alldeles för lite för att det ska löna sig att ha den. Jag har försökt investera, tänkte att om jag bygger en bar som möjliggör andra evenemang, då lockar det fler. Men det har bara blivit halvfullt, så jag går inte med tillräcklig vinst för att kunna hålla på med det. Mycket av det jag gör går bra, cateringen exempelvis går jättebra. Men användandet av lokalen är inte så stor som jag hoppats att det skulle vara. Det är en så himla bra känsla i huset. Jag trivs där, men måste tänka förnuftigt.
Ska driva Kloster
Så nu är alltså beslutet taget att stänga och hyresavtalet är uppsagt. Istället går hon in och sköter driften av boendet Kloster Gård, som ägs av John Casselberg sedan 2018.
– Jag hinner inte med den verksamheten, så boendet skulle stått oanvänt den här sommaren. Jag måste prioritera tiden på annat helt enkelt, säger han.
Hur vill du kommentera att det blir den här lösningen?
– Det ser vi fram emot. Det ska bli spännande och kul att det händer någonting. Det är ett för bra boende för att inte användas, säger John Casselberg.
”Turisterna är redan här”
Annika Stagård tog över från den 1 juli.
– Jag fick frågan på lördagen, gick igenom lokalen dagen efter, fick nycklarna och började städa. Jag lade upp boendet på en bokningssajt på tisdagen och fick tre bokningar samma dag. Det har gått mycket snabbare än jag trodde, det bara rasslade till. Turisterna är redan här, mycket barnfamiljer. Det här ska verkligen bli jätteroligt.
Vad har du för planer för Kloster?
– Tanken är att uppgradera och fixa till vart efter, exempelvis receptionen till nästa sommar. Jag måste bo in mig först och se vad som funkar och inte, se vad gästerna efterfrågar, så jag lägger tid och pengar på rätt saker. Jag kommer ta hit lite av min restaurangutrustning för att göra enklare fika, frukostpåsar och annat gott till våra gäster eller besökare som tar en utflykt upp till oss, men det blir först nästa sommar. Jag har redan en del annat bokat i sommar så jag ska se till att hinna med alla åtaganden.
Fortsätter med cateringen
Annika Stagård kommer ha kvar cateringen, hon säger sig ha avtal med andra krögare om att hyra in sig i deras kök. Så tanken är att kombinera mat, boende och musik, både sin egen musik och evenemang.
– Jag gör en nystart den 15 augusti, då har jag bokar Jan Johansen till Kloster. Det blir en spelning på ett helt annat sätt. Man köper sin entrébiljett och tar med filt, egen picknickkorg och lyssnar på härlig musik i all enkelhet. Man kommer också kunna boka sina fester hos mig, precis som innan, men i lokalerna här uppe vid Kloster Modal. Julborden kommer vara fantastiska här, det blir redan den här julen. Jag räknar med att ha kvar samarbetet med Smalspårsföreningen om de vill, bara att de stannar här istället för i centrum, och jag ser framför mig hur man kommer sista biten med häst och vagn.