Annons:

KINESISK FÖRETAGARE NY ÄGARE TILL BUTIK

Livsmedelsbutiken i Tuna tar över av den kinesiske företagaren Henry Han. Foto: MostPhotos/Genrebild

KINESISK FÖRETAGARE NY ÄGARE TILL BUTIK

Livsmedelsbutiken Tempo i Tuna har varit till salu i över ett år. Nu har Mariette och Håkan Norlin gjort klart med en köpare. Kinesiske företagaren Henry Han, bosatt på Öland, tar över verksamheten från och med 1 maj.
– Alternativet var att stänga igen butiken, säger Mariette Norlin.

Annons:

Makarna Norlin, Mariette och Håkan, har drivit butiken i Tuna under 30 år. För en tid sedan bestämde de sig för att lägga ned verksamheten och över 30 personer har varit intresserade av att ta över.

Först nu är affären i hamn och ny ägare är Henry Han, som kom till Sverige från Kina för ett par år sedan.

– Från och med 1 maj är det Henry som tecknar firman, men vi ska vara kvar på konsultbasis och hjälpa till med övergången. Vi har lärt känna varandra i tre dagar och det fungerar ganska bra, men det är klart att språket är en barriär. Det blir en helt ny kultur som kommer till Tuna.

”Butiken betyder mycket”

Butiken i Tuna är en viktig mötesplats, enligt Mariette Norlin.

– Alla som man talar med tycker att butiken betyder mycket, men sedan är det kanske inte alla som utnyttjar den. Det gäller att ha många ben att stå på. I dag är det mycket näthandel och så kan man hämta ut paket hos oss, posten har vi och det är generösa öppettider. Jag tycker att det är en centralpunkt i Tuna med många funktioner och det hade varit sorgset om vi skulle ha behövt stänga igen.

Att hålla liv i en livsmedelsbutik i Tuna är förstås inte det enklaste.

– För en entreprenör gäller det att hitta olika tjänster som gör att befolkningen tycker att det här är viktigt.

”Ska känna en tillfredsställelse”

Henry Han visade intresse för butiken tidigt.

– Han var en av de första som hörde av sig. Vi tror på Henry Han som en duktig entreprenör som försöker bygga upp ett nytt liv i Sverige och ni i Tuna. Vi tycker att han är modig som väljer att ta över den här butiken. Vi vill så gärna att han ska lyckas och få kundernas förtroende.

Hur känns det att lämna över efter 30 år?

– Vi får känna att vi lyckats med att rulla vidare verksamheten och ska känna en tillfredsställelse över att vi har klarat vårt engagemang i 30 år. Nu ska vi njuta en sommar och sedan kommer vi kanske igång med något annat. Det känns väldigt bra med en ny ägare som satsar i Tuna. Nu får vi göra allt vi kan för att det ska rulla vidare på sikt.

Företaget har två anställda, utöver ägarna, i dag och de kommer fortsätta i företaget. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt