Annons:

BRIST PÅ MARK KAN SÄNKA ATTENDOS VIMMERBY-SATSNING

I går berättade vi att omsorgsjätten Attendo har visat intresse för att etablera och bygga ett nytt äldreboende i Vimmerby, vilket skulle kunna skapa närmare 50 nya arbetstillfällen. Hela projektet kan dock stupa på att Vimmerby kommun inte har någon ledig mark att erbjuda.

Annons:

Omsorgsföretaget Attendo Sverige AB har skickat en skrivelse till Vimmerby kommun, som mottogs i mitten av förra veckan. I den söker man markanvisning för uppförande av ett nytt omsorgsboende för äldre i Vimmerby

Upp till 60 lägenheter

Företagets mål är att boendet ska inrymma 40–60 lägenheter som samtliga har bland annat pentry, toalett och dusch.

I direktanvisningsansökan skriver företaget att man tänker sig en byggnad i två-tre våningar med en bottenyta på cirka 1 400 kvadratmeter. Boendet ska, enligt förslaget, delas upp i 4-6 boendeenheter med vardera tio lägenheter.

"Positiva signaler"

– Vimmerby intresserar oss eftersom det är en kommun som vi tror har, eller inom en snar framtid kommer ha, behov av att utöka antalet boenden för äldre, säger Peter Turell, biträdande affärsutvecklingschef på Attendo Sverige AB.

– Grundförutsättningarna för att gå vidare är att behovet av fler äldreboende finns och att kommunen ser positivt på att samarbeta med en privat aktör. Vi har fått positiva signaler på detta.

"Inga lediga tomter" 

Med den inskickade direktanvisningsansökan vill Attendo i första hand försäkra sig om att det finns mark för byggnation. Men här verkar det stöta på problem. Attendo har träffat representanter för Vimmerby kommun, men fått negativt besked.

– När vi träffade dem fick vi svaret att det inte finns några lediga tomter.

Vad innebär det för era planer?

– Det vet vi inte. Det här är ju en lång process. Det måste ju finnas mark att bebygga.

Hur ser tidsplanen för ett sådant här projekt ut?

– Från den dagen det finns tomt framme, och vi och kommunen är överens om ramarna för samarbetet, så räknar vi med ungefär 18 månader till det är inflyttningsklart. I den bästa av världar…

"Flera lampor som lyser gröna"

Attendo bedriver i dag liknande verksamhet i cirka 65 hus runt om i Sverige.

– Jag tycker att vi har ganska bra erfarenhet av hur man bygger de här boendena och får dem att fungera på bästa sätt för alla, säger Peter Turell.

Kräver ni några ekonomiska garantier från kommunens sida för att etablera i Vimmerby?

– Det är inte på något sätt så att vi förväntar oss det. Det vi behöver veta är att det finns ett behov, och att det är bestämt att det kommer göras en upphandling. Men trots att det nu saknas tomt att bebygga tycker jag att det är flera lampor som lyser gröna från kommunens sida.

Vi har sökt kommunalrådet Jacob Käll och samhällsbyggnadschefen Andreas Horste.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt