Annons:

34 VARSLAS FRÅN INDUSTRI I HULTSFRED

Pressgjuteriet IAC har lagt ett varsel på sin anläggning i Hultsfred som omfattar 34 personer. Foto: MostPhotos

34 VARSLAS FRÅN INDUSTRI I HULTSFRED

34 medarbetare varslas från pressgjuteriet IAC i Hultsfred. Skälet är stoppen i Scanias och Volvos verksamheter.
– Det är ett dramatiskt och tydligt tapp för oss när Scania och Volvo stänger sina fabriker, säger IAC:s vd Dan Nilsson.

Annons:

International Aluminium Castings fabrik i Hultsfred har cirka 70 medarbetare. Från och med denna vecka är medarbetarna korttidspermitterade – men nu lägger man också ett varsel som omfattar 34 personer. Förhandlingen med IF Metall slutfördes i dag och den 7 april hålls ett stormöte med personalen.

– I ett första läge handlar det om 34 personer. Vi följer nogsamt Scania och Volvo som är våra största kunder. Scania är vår största kund och Scania har underleverantörer i Italien och Frankrike och allt sammantaget är vi väldigt beroende av Scania och Volvo. Jag vill inte gå ut med exakta siffror, men det är ett dramatiskt och tydligt tapp, säger Dan Nilsson som följer utvecklingen dag för dag:

– Jag lägger all tid på detta och vi har gått upp i stabsläge. Man ska nogsamt tillägga att vänder tiderna ämnar vi att återställa anställningarna. Det här är ytterst tragiskt och ledsamt, men det är utomstående faktorer och det går inte skylla på någon annan. Volvo och Scania kan inte heller påverka vad andra länder tar för beslut och när man drar tillbaka undantagstillstånden. Det är viktigt att behålla lugnet i alla lägen och att medarbetarna och samhället inte överreagerar i den här situationen. Det kommer komma igång igen, men osäkerheten ligger i att länder är inblandade och att det handlar om politiska beslut. Vi hoppas på att det inte blir för långvarigt.

"Fabriken har varit lönsam"

Uppsägningarna verkställs direkt och när medarbetarna går hem beror förstås på uppsägningstiden i de olika fallen.

På sikt ser Nilsson ingen oro för verksamheten:

– Jag ser positivt på det, fabriken har varit lönsam under de senaste två åren och vi har väldigt fina medarbetare. Det är en sorgens dag, men vi har långsiktigt investerat i anläggningen och ämnar inte lämna Hultsfred. Vi kommer satsa fortsatt långsiktigt, men just nu måste vi övervintra när våra kunder har stängt sina fabriker.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt