Annons:

ALV KAN STÄMMA STATEN – ”BEGRIPER INTE”

Astrid Lindgrens Värld tittar på att inleda en juridisk process efter beslutet från polisen. Foto: Simon Henriksson

ALV KAN STÄMMA STATEN – ”BEGRIPER INTE”

Bara en vecka före den försenade premiären fick ALV ett mardrömsbesked från Polisens tillståndsmyndighet i Kalmar. Nu tittar bolaget på att kräva skadestånd.
– Vi stänger inte den dörren, säger vd Joacim Johansson.

Annons:

ALV väntas göra en förlust på enorma 120 miljoner kronor i år. För ett bolag med en årlig vinst på cirka tio miljoner är det naturligtvis ingenting annat än en katastrof som kommer att plåga bolaget under många år framöver.

När företaget i dag kommunicerade att både ALV och Näs stängs för resten av året pekar man på en tolkning av ordningslagen som tillståndsenheten på Polisen i Kalmar gjort. Beskedet fick Joacim Johansson den 10 juni. Den 17 juni öppnade parken och den 28 kommer den att stängas för gott det här året. 

– Droppen var ju beskedet som vi fick från polisen i Kalmar. Vi hade haft kontakt med den lokala polisen och eftersom vi inte är tillståndspliktiga säger de att vi kan öppna med de säkerhetsåtgärder som vi vidtagit. En vecka före premiären säger Polisen i Kalmar att vi inte kan spela på två scener samtidigt för då räknar de ihop de olika scenerna. Vi kan alltså inte ha 50 personer i Villa Villekulla och 50 i Katthult, trots att det är 600 meter däremellan.

Hur ser du på den tolkningen?

– Jag begriper den inte. Jag kopplar det mycket till hur filmstäder i större städer nu börjar öppna, där man visar fler filmer samtidigt i olika salonger. Det verkar vara okej, men vi får inte spela utomhusteater på olika geografiska platser.

Hur reagerade du när du fick det beskedet?

– Jag blev oerhört förvånad och stannade upp direkt för att se vad det innebär för oss. Redan då känner man att med den tolkningen av ordningslagen blir det omöjligt för oss och att förlusterna blir större än de 40 miljoner vi räknat med vid en begränsad öppning. Att vi får två olika besked från myndigheten blir oerhört svårt att hantera.

Vad har du fått för förklaring till de olika beskeden?

– Att de tolkar lagtexten olika.

Hur ser du på tydligheten i den svenska strategin?

– Jag tycker linjerna är tydliga, men de är inte konsekventa. En restaurang som är tillräckligt stor kan få ta in flera hundra personer, men nöjesparker får inte ta in motsvarade personer. Då är det helt bom.

"Gör absolut en annan tolkning" 

ALV har kopplat in juridisk expertis och kommer titta närmare på fallet.

– Vi gör absolut en annan tolkning av ordningslagen och vi har sagt såhär: vi stänger inte den dörren. Den här veckan har vi fokuserat på våra medarbetare och våra gäster som är de viktigaste för oss. Vi behöver bereda den frågan och se om vi kan kräva ett skadestånd. Skada gör det i väldigt stor utsträckning.

Hur stort skadestånd kan det handla om?

– Jag vill inte spekulera i det eftersom vi inte tagit beslut ännu.

När tror du att ni gör det?

– Jag passar på den frågan.

Hur känner du emotionellt i dag?

– I dag är det sådär. Det har funnits bättre dagar. Man blir jätteledsen för sina medarbetare, gäster, kommunen och stan. Även om vi är ödmjuka vet vi om vår betydelse för helheten i någon form.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt