Annons:

Polisen gjorde ingen bedömning av smittrisken på ALV

Polisen gjorde aldrig någon bedömning av smittorisken på Astrid Lindgrens Värld. Foto: MostPhotos

Polisen gjorde ingen bedömning av smittrisken på ALV

Polisen har inte gjort någon bedömning av smittorisken på Astrid Lindgrens Värld. Det enda man bedömt är om parkens verksamhet ska anses vara en allmän sammankomst eller inte.
– Vi har bedömt ALV som en temapark och om en sådan innehåller inslag av allmänna sammankomster, exempelvis teaterföreställningar, är dessa att betrakta som en allmän sammankomst oberoende av var i parken de pågår. Därmed gäller att sammanlagt maximalt 50 deltagare samtidigt får delta i den allmänna sammankomsten, säger juristen Emelie Schleenvoigt på polisens rättsenhet.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld brukar inte behöva ansöka om tillstånd för sin verksamhet. Detta år är det annorlunda i och med regeringens förordning om att allmänna sammankomster maximalt får besökas av 50 personer.

Något formellt beslut har polisen inte fattat i ALV-caset, men man har kommunicerat att parkens verksamhet ska ses som en allmän sammankomst och då gäller begränsningen på 50 personer.

 Teaterföreställningarna är att betrakta som en samlad allmän sammankomst. Man löser en biljett till parken och har möjlighet att se flera föreställningar och samma publik rör sig mellan föreställningarna. Därför har vi bedömt samtliga teaterföreställningar som en allmän sammankomst och då gäller begränsningen om 50 personer för dessa sammantaget, även om det äger rum flera föreställningar på olika platser.

Hur ser ni på att scenerna är placerade med tydligt avstånd?

– Vi bedömer att man löser en biljett och att teatern ska ses som en allmän sammankomst.

Hur ser du på de argument som ALV fört fram?

 Man har jämfört med biografer och det tycker jag inte går att jämföra, där löser manbiljett till en föreställning och inte flera. Man har inte möjlighet att se flera filmer. På ALV är det samma personer som ser olika föreställningar.

 Inte bedömt smittorisken

Polisen har inte bedömt smittorisken för verksamheten.

– Det har vi inte tagit i beaktande och det är inte polisens sak. Regeringen har beslutat om en förordning där maximalt 50 personer tillåts vid allmänna sammankomster och det är den frågan som vi tittat på.

Hur ser du på att ni tar ett sådant ställningstagande som ni gör utan att utreda smittorisken?

– Den delen ligger utanför polisens prövning och det kan jag inte uttala mig om. 

Vore det inte rimligt att smittorisken bedöms när ett ställningstagande får så stora konsekvenser?

– Den frågan får ställas högre upp. Vi tillämpar den förordning som regeringen fattat beslut om.

Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson har uttryckt missnöje med olika besked från olika nivåer inom polisen.

– Det har jag inte kännedom om. Vi har haft en god dialog med vd så det är nyheter för mig. Vi har sagt att det ska hanteras av polisen nationellt och haft en dialog med branschorganisationen för nöjesparker för att se hur vi ska bedöma dem.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt