Annons:

Lokalt företag storinvesterar i kunderna, i de anställda och i miljön

Fredrik Jonsson, ägare till Vimmerby Lackservice, som nyligen gjorde en storinvestering som redan har visat resultat på flera sätt. Foto: Micael Rundberg

Lokalt företag storinvesterar i kunderna, i de anställda och i miljön

Vimmerby Lackservice satsning på en kvarts miljon kronor i ny utrustning kan nu summeras. Och det blev verkligen den investering i kunderna, i de anställda och i miljön som man hoppades på.

Annons:

För ett och ett halvt år sedan gjorde Vimmerby Lackservice en investering på närmare en kvarts miljon kronor i ny utrustning med sikte på framtiden.

Minskade utsläpp, förbättrad arbetsmiljö, högre kvalitet och minskad färgåtgång var målet. Nu vet man resultatet.

– Vid den årliga miljöinspektionen som nyss genomfördes kunde vi bland annat konstatera att åtgången av lösningsmedel hade minskat från 5 360 kilo 2019 till 3 976 kilo 2020, närmare 1,5 ton på ett år alltså, berättar företagets ägare Fredrik Jonsson.

Räknas hem på fem år

Kortfattat kan man säga att den nya utrustningen omvandlar vanlig tryckluft till kvävgas, samt styr temperatur och tryck på gasen. Tack vare gasens egenskaper kan trycket sänkas betydligt.

– I vårt fall från 2,2 till 1,3 bar. Det ger mindre färgdamm, med alla fördelar det har, och mer färg hamnar på objektet. Miljövinsterna är påtagliga, men även minskad materialåtgång, säger Fredrik Jonsson.

– Vi ser det här som en satsning i miljön, i våra anställdas arbetsmiljö och i kvaliteten, men också som något som ytterligare kan öka lönsamheten i företaget.

När tror du att investeringen har betalat sig rent ekonomiskt?

– Jag tror att vi kan räkna hem den på fem år. Det tog en tid innan vi hade trimmat in den nya utrustningen ordentligt, men nu ser vi att det absolut var värt att göra det – på flera plan, säger Fredrik Jonsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt