Annons:

Alfred från Virum gör viral humorsuccé

Alfred Svensson från Virum utanför Tuna är en del av en ny humorgeneration.

Alfred från Virum gör viral humorsuccé

Han har varit med i stora produktioner som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Solsidan. Nu jobbar 24-årige Alfred Svensson från Virum utanför Tuna med två stora humorprojekt. – Jag började göra egna grejer när jag gick på skolan i Tuna, säger han i en lång intervju med Dagens Vimmerby.

Annons:

Efter gymnasieexamen från Vimmerby gymnasium började Alfred Svensson på Zobra i Vimmerby. Där blev han kvar i ett par år, men drömmen om något annat fanns där.

En dag skickade han in en ansökan till den första teaterskolan han hittade när han googlade. Det var Calle Flygare Teaterskola. Efter audition blev han antagen. För två år sedan tog han examen.

Att det var humor han ville arbeta med har han vetat länge.

– Jag var tidigt inriktad på att hålla på med humor. När jag gick i Tuna skola så hade jag en filmproduktion och tog med folk hem till Virum (där han är uppvuxen) och klippte och höll på och gav klasskamraterna roller. På högstadiet höll jag och "Dea" (Andreas Svensson) på och gjorde alla möjliga konstiga små sketcher. Jag tyckte det var så kul. På gymnasiet började jag fundera på om jag skulle söka till en teaterskola och ge det chansen. Det kan väl inte jag göra, tänkte jag. Men så valde jag estetiskt val på gymnasiet och märkte att jag faktiskt var bra på det. Det föll sig så naturligt för mig att bjuda på mig själv. Många tyckte det var svårt, jobbigt och pinsamt, men inte jag. Äntligen var jag bäst i klassen på ett ämne, berättar Alfred Svensson.

I juni fyller han 25 och karriären har tagit fart på allvar. 2013 fick han sin första filmroll som butiksbiträde i snordyra produktionen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Därefter har samarbetet med regissören Felix Herngren fortsatt.

– Jag hade gjort reklamfilmer för Coop och det var dessa som möjliggjorde min roll i filmen.

Hur var det att få vara en del av den filmen?

– Det var coolt, skitcoolt. Jag hade en nära relation till boken och älskade den och när jag såg att den skulle bli film och att Herngren (Felix) skulle regissera den och Gustafsson (Robert) skulle spela huvudrollen tänkte jag att får jag vara med i 30 sekunder så skulle det göra mitt liv. Sedan ringer de och frågar om jag vill spela den rollen, det var grymt.

I den senaste säsongen av kritikerrosade humorserien Solsidan hade han också en mindre roll.

– Jag spelade en sängförsäljare som sålde en säng till Johan Rehborgs karaktär. Det var också tack vare Coop-reklamerna.

Vad betyder det att du fått in en fot hos Felix Herngren?

– Det är skitviktigt, han är en superstor förebild och det är en sån karriär man vill landa i. Han är extremt professionell, gör det han tycker är kul och är skådespelare, manusförfattare och regissör. Alla hans produktioner har sån jäkla kvalitét ur alla synvinklar.

Sommarplåga

Men just nu är Virumsonen aktuell med humor i första hand. Tillsammans med Tom Ljungqvist och Petter Egnefors bildar han humortrion Inte helt hundra, som lägger upp klipp på Youtube, där vissa klipp fått stor spridning. Nyligen gjordes en parodi på nyhetstidningen Nyheter 24.

I somras släppte Inte helt hundra dessutom sommarplågan "Vi får aldrig ligga", som spelats 1 890 232 gånger på Spotify, och tidigare har de gjort en parodi på Samir & Viktors Melodifestivalen-bidrag "Groupie", som döptes till "Snoopie".

– Vi såg Samir & Viktors låt och tyckte att det var fruktansvärt, haha. Då gjorde vi en parodi på den. När det gäller "Vi får aldrig ligga" har vi snart sålt guld på den och det är en bisarr tanke. Vi har glidit in på musikgrejen och senast gjorde vi "Carpe Yolo", men den gick lite sämre än förväntat.

Till sommaren 2016 har de en ny låt på gång.

– Absolut, vi jobbade på den häromdagen senast. Det kommer bli en röjig sommarlåt med en melodi som återupprepar sig om och om igen. Vi hoppas att det blir kul och den kommer i slutet av april. 

Efter den kommer Inte helt hundra satsa mer på humorklipp igen.

– Efter den nya låten tar vi ett steg tillbaka och fokuserar mer på humorn igen.

Är ni nöjda med genomslaget ni har fått?

– Hyfsat, men man är aldrig nöjd. Vi hade tyckt att vi kunde varit större. Många klipp har ändå över 100 000 visningar och vi snittar nästan 300 000 visningar i månaden, men vi ska inte vara nöjda. Det är en förutsättning för att ta oss vidare och nu tror jag att vi kommer växa rejält. Vi har en hel del på gång.

Nytt humorprojekt

Tanken på att trion skulle bilda Inte helt hundra väcktes under slutet av utbildningen på teaterskolan, där alla tre studerade.

– Vi måste göra något tänkte vi och i dag finns det jäkligt bra förutsättningar för att bygga sitt eget varumärke från grunden jämfört med förr. Då var det dramatiska högskolan som gällde. Eller att lära känna rätt folk att smöra för. Nu kan man starta själva och göra något vettigt av det. Vi startade Youtube-kanalen och har kört på sedan dess. 

En fjärde person har på senare tid kommit in i gänget – och han är också från Vimmerbytrakten. 

– Andreas Svensson heter han. Han är en duktig filmare och redigerare och hans roll är lite mer bakom kameran. Han hjälper även till med idé och manus.

Men inte helt hundra är inte det enda Alfred Svensson har på gång. Med Instagram-succén Klas Eriksson ska han påbörja ett nytt humorprojekt.

– Vi har gjort en del grejer innan och vi jobbar tillsammans med att bygga upp en ny youtubekanal, där vi ska göra humor tillsammans. Det lutar åt att det blir en serie om två stycken inavlade norrländska bröder. Det ska bli jävligt kul och vi satsar hårdare än någonsin. Vår Youtube-satsning är ju öppen för försäljning och går det bra, så kanske linjär-tv vill köra det här. Det kan vara SVT eller vad som helst. För mig är Youtubegrejset det huvudsakliga framöver.

Dock ska han återigen ha en mindre roll i en Felix Herngren-produktion.

– Det är en dramakomedi om skilsmässobarn som ska gå på SVT i sommar. Jag har en jätteliten roll, så det är inget att skryta med, haha.

Alfred Svensson kan inte säga vart han tror att han är om tio år.

– Det är svårt att se hur en drömposition om tio år. Hela branschen är i en sån förändringsprocess att det är svårt att veta vilka plattformer som överlever och vilka som inte gör det. Generellt är mitt mål att få tittandet att växa på de grejer jag gör och fortsätta att bygga mitt varumärke. Jag vill nå ut till till så många möjligt och utvecklas.

Spelning i Vimmerby

Han har inte släppt banden till sin gamla hemstad.

– Senast förra veckan var jag hemma och jag skulle gärna vara hemma lite mer. Jag älskar att komma hem till Vimmerby och till Virum. Det ligger mig varmt om hjärtat och älskar att åka hem över sommaren, men samtidigt vill jag vara i Stockholm. Det här är branschen finns och jag trivs som fasen här.

I sommar blir det förmodligen ett besök i Vimmerby – av en jobbanledning. 

– Det verkar som att vi eventuellt kommer ha en spelning i Vimmerby i sommar och det är en scenshow med vår musik i fokus, som vi gör. Det kommer kännas jäkligt skevt och vara blandade känslor. En stor del av publiken lär vara gamla vänner, säger Alfred Svensson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt