Annons:

Alfred från Vimmerby i huvudrollen i Felix Herngrens Netflix-produktion

Alfred Svensson från Vimmerby, mest känd som ena halvan i SVT:s succéserie Leif & Billy, har huvudrollen i en stor Netflix-produktion som just nu håller på att spelas in. Foto: Arkiv/SVT

Alfred från Vimmerby i huvudrollen i Felix Herngrens Netflix-produktion

Vi är vana att se honom som en av bröderna i Leif & Billy på SVT. Men nu är Alfred Svensson från Vimmerby mitt uppe i inspelningen av en Netflix-produktion. Felix Herngren regisserar, stora delar av den svenska skådespelareliten finns med – och Alfred har huvudrollen.
–  Det är väldigt speciellt för mig att göra något sådant här, säger han.

Annons:

Alfred Svensson från Vimmerby, känd som ena halvan av SVT:s succéduo Leif & Billy, har huvudrollen när Felix Herngren och Netflix nu gör tv-serie av Fredrik Backmans bok ”Folk med ångest”.

Och det är minsann ingen dålig skådespelaruppsättning han har bredvid sig. Alfreds pappa i serien spelas av Dan Ekborg. Några av de övriga är Marika Lagercrantz, Leif Andreé, Sofia Ledarp, Per Andersson, Sascha Zacharias, Shima Niavarani och Anna Granath.

Felix Herngren en förebild

– Det här är fruktansvärt roligt. Dels att ha en huvudroll, dels att ha Felix Herngren som regissör – han är en stor förebild. Det är väldigt speciellt för mig att göra något sådant här i och med att jag inte är van vid den här typen av jobb – något av en dröm som går i uppfyllelse, säger Alfred Svensson.

Handlingen i ”Folk med ångest” beskriver Netflix som en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama under en lägenhetsvisning, som utvecklar sig till ett klassiskt pusseldrama.

Serien produceras av FLX (bolaget bakom bland annat ”Störst av allt” och aktuella ”Kärlek & anarki”). Manus är skrivet av Camilla Ahlgren och Alex Haridi.

Inspelningarna drog igång för två veckor sedan och förväntas vara klara i mitten av december. När serien kommer sändas är dock inte klart ännu.

Spelar polis

– Jag skulle nog beskriva serien som en dramakomedi, med fokus på drama. Det hela är väldigt mystiskt, och kommer nog bli ordentligt spännande. Handlingen kretsar kring ett gisslandrama med oklara omständigheter, och där gisslantagaren är borta när polisen stormar. Jag tror att den kommer bli bra, manuset är väldigt välskrivet och det är härliga karaktärer, säger Alfred Svensson, som spelar polisen Jack, kring vilken det mesta kretsar.

– Det är Jack som utreder fallet. Jag går omkring i polisuniform i 98 procent av scenerna, och det känns ju inte helt vant än. Jag står med en på mig nu, säger Alfred och skrattar, när vi når honom i en paus mellan två inspelningspass.

Handplockades till rollen 

Handlingen utspelar sig i en påhittad småstad någonstans i Sverige, men spelas till största delarna in i Stockholm (studio och inomhusscener), samt i trakterna runt Stockholm (utomhusscenerna).

– Just nu är vi i Södertälje, men även Solna och Sollentuna står på schemat.

Hur gick det till när rollen blev din?

– Ja det kan man undra, haha. De hörde faktiskt av sig från castingen, jag kallades till testfilmning två gånger, och så småningom fick jag besked att jag hade fått den. I efterhand har jag förstått att de höll på och casta ganska länge. Jag har stött på flera killar i min ålder i branschen som också har varit och provfilmat, så visst är det otroligt hedrande och roligt.

Och pappa Jim spelas av Dan Ekborg. Hur är han att jobba med?

– Dan är fantastisk. Han får ju nästan alltid spela svin, och jag hade väl också fördomen om honom att vara en riktig gris. Men redan vid första mötet med honom förstod jag hur fel det var. Han har enormt många kvaliteter både som skådespelare och människa, och är självklar i rollen som Jacks pappa med många sympatiska drag. Det är överhuvudtaget otroligt för mig att få vara en del av den här fantastiska ensemblen.

Ny Leif & Billy-säsong på gång

Till alla Leif & Billy-älskares stora lycka har just den femte säsongen spelats in. Och i början av 2021 är tanken att den ska visas.

– I och med den här rollen så har jag tagit lite tjänstledigt från klippningen av Leif & Billy, men det kör jag igång med efter jul. Jag tror att säsongens första avsnitt ska sändas under vecka 5.

Och vad kan man förvänta sig?

– De som gillar Leif & Billy kommer känna igen sig. Jag lämnar en garanti på att det är lika förutsägbart och skruvat som alltid.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt