Miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Regeringen
Regeringen presenterade i dag satsningar på närmare fyra miljarder kronor på grönt resande och transporter i nästa års budget. En av dessa fyra miljarder läggs på järnvägsunderhåll.
Vid måndagens presskonferens lyfte regeringen fram flera satsningar nästa år som ska underlätta för fossilfria transporter. Utöver järnvägen handlar det bland annat om kollektivtrafik, sjöfart och om 200 miljoner kronor i cykelsatsningar.
1,9 miljarder i år
Redan i årets budget fyller regeringen på med 1,9 miljarder kronor för att kunna ge bidrag till den som köper en bil med riktigt låga utsläpp. Årets anslag för dessa bilar är redan slut och stoppades redan i augusti. Nästa år räknar regeringen med att ytterligare 550 miljoner kommer att behövas.
– Det här är verkligen ett kärt besvär, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på pressträffen.
Högre fordonsskatt
Samtidigt kommer det att bli högre fordonsskatt för den som väljer att köpa en bensin- eller dieselbil.
För att finansiera regeringens ökade klimatbonus kommer det som kallas malusdelen att försämras, det vill säga att de som köper en bil som släpper ut mer kommer att få betala mer. Fler bilar kommer att hamna över den gräns för utsläpp där fordonsskatten blir högre. Gränsen sänks från 90 gram koldioxid per kilometer till 75.
Skärpta utsläppskrav
Regeringen kommer efter att förslaget skickats på remiss återkomma till riksdagen med ett förslag om höjd malus under 2022. Det kommande förslaget bedöms kunna träda i kraft den 1 juni 2022, skriver TT.
Regeringen planerar också att stegvis skärpa utsläppskraven för vilka bilar som berättigar till bonus. Bonusar ska inte heller betalas ut för bilar som kostar över 700 000 kronor.
"Vad som helst skulle vara bättre"
När det gäller kollektivtrafiken lägger regeringen ytterligare en miljard kronor i stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna under 2022.
– Pengarna är ett stöd för mycket av det bortfall som uppstått under pandemin, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.
Det är dock inte något som imponerar på Kristoffer Tamsons, moderat trafikregionråd i Stockholm.
– Vad som helst skulle vara bättre än de här otillräckliga beskeden som nu kommit. Kollektivtrafiken har sammantaget förluster på över 23 miljarder, som vi så här långt kan räkna till inkluderat nästa år. Kompensationen från regeringen har varit sex miljarder, till vilket man nu adderar en miljard. Det vill säga, man har en springnota på över 16 miljarder som man inte vill kännas vid, säger han till Sveriges Radio.