Annons:

Kommunalrådet: ”Väldigt beklagligt och jättetråkigt”

Tomas Peterson (M) anser att kommunen agerat så snabbt man har kunnat. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: ”Väldigt beklagligt och jättetråkigt”

Vimmerby kommun inför inskrivningsstopp i förskoleverksamheten. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) ser beslutet som nödvändigt.
– Det måste göras något, men det här är jätteknepigt, säger han.

Annons:

Brist på personal och lokaler låg bakom barn- och utbildningsnämndens drastiska beslut att medvetet bryta mot lagen. Nämnden har under lång tid påtalat behovet av fler lokaler, men inte förrän den 7 mars fattade kommunstyrelsen beslut om att köpa in paviljonger.

– Jag inser vilken desperation som finns inom förvaltningen och yrkeskåren. Det måste göras något, men det är jätteknepigt. Vi har inte lokaler och det är svårt med rekrytering. Det är väldigt beklagligt och jättetråkigt att behöva ta det här beslutet, barnen behöver få omsorg, säger kommunstyrelsense ordförande Tomas Peterson (M). 

Hur allvarligt är det att kommunen inte kommer klara att uppfylla lagen?

– Det är allvarligt, men vi måste också vara realistiska. Ibland går det inte att få saker och ting att fungera och då måste vi hantera det på bästa möjliga sätt.

Hur påverkar det här föräldrars syn på Vimmerby som uppväxtmiljö för sina barn?

– Jag tror att det här är bra ändå, för det är väldigt temporärt. Vi kommer kunna lösa problematiken och har lokaler på gång. Jag tror föräldrarna respekterar att vi agerar snarare än att vi står med händerna i fickorna.

”Tecken på en bra verksamhet”

Peterson anser att kommunstyrelsen gjort vad man kunnat för att undvika den här situationen.

– Det är svårt att förutse hur föräldrar vill göra. Ibland vill föräldrar stanna hemma längre med sina barn, men nu har man valt att nyttja kommunal barnomsorg vilket är ett tecken på att det är en bra verksamhet. Vi har en bra arbetsmarknad och många vill placera sina barn längre tid per dag och placerar barnen i en yngre ålder.

Hur ser du på risken för vite?

– Den måste vi ta.  Vi kommer kunna förklara varför vi gjort en sådan åtgärd och den är gjord med största respekt mot barn och föräldrar.

Borde kommunstyrelsen agerat snabbare?

– Jag tycker att vi har tagit tag i den här frågan. Det finns vidtagna åtgärder. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt