Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Riksrevisionen tittar tillbaka på tiden då pandemin fortfarande var färsk och hävdar att hanteringen av skyddsutrustning var för ineffektiv. De menar på att regeringen borde fullföljt sina tidigare planeringar inom området.
– Regeringen och ansvariga myndigheter har varken ställt tydliga krav på beredskapslager eller erbjudit vägledning om hur de ska byggas upp, säger riksrevisor Helena Lindberg.
Uppmanade att säkra sina lager
I början av 2020 blev regionerna uppmanade att säkra sina lager inom sjukvården av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Då gjorde socialstyrelsen på eget initiativ ett mindre inköp. Det var dock inte förrän i mars som Socialstyrelsen fick göra större inköp på order av regeringen.
– Socialstyrelsen kompletterade delvis glappet mellan huvudmännens egna inköp och deras behov. Men Arbetsmiljöverkets snabbspår, som tillgängliggjorde stora mängder godkänd skyddsutrustning, dröjde och Socialstyrelsen kunde inte dra nytta av det för sina inköp när behoven var som störst. Regeringen avsatte också betydande belopp för regionernas och kommunernas egna inköp, säger Henrik Segerpalm, projektledare för granskningen.
Orsaken
Orsaken bakom bristen beror på en instabil grund och dåligt slutförda projekt. Socialstyrelsen hade inget effektivt arbete mellan kommunerna vad gäller effektiv transport av material. Därför har Riksrevisionen nu tagit fram tips till regeringen för att förbättra samarbetet.
Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att:
* förtydliga förväntningarna på myndigheternas förmåga att agera proaktivt genom att komplettera de grundläggande principerna för krisberedskapen med en handlingsprincip.
* säkerställa att Socialstyrelsen ges möjlighet att inhämta information om regionernas och kommunernas beredskapslager av sjukvårdsmaterial.
* förtydliga i vilka lägen Socialstyrelsen ska bistå med resurser till regioner och kommuner.
Alice Enwall