Annons:

Plus 2015 – men Peterson flaggar för fler nedskärningar

Kommunen går mot ett plusresultat 2015 – men Tomas Petersson varnar ändå för fler nedskärningar framöver. Foto: Simon Henriksson

Plus 2015 – men Peterson flaggar för fler nedskärningar

I våras gick Vimmerby kommun mot ett minusresultat på 15-20 miljoner kronor. Den senaste prognosen vittnar om ett plusresultat på 3 miljoner. Trots det anser Tomas Peterson att det finns behov av fler nedskärningar. – Dessvärre pekar ekonomin mot att vi behöver ytterligare krafttag 2017, säger nya kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Redan förrförra veckan berättade Dagens Vimmerby att det ekonomiska läget i kommunen förbättrats betydligt. Idag presenterades prognosen för kommunstyrelsen – och delårsbokslutet efter det andra kvartalet pekar på ett plusresultat på cirka tre miljoner kronor.

En stor anledning är AFA-pengar på cirka sju miljoner kronor.

– Det är klart bättre än vad vi hade räknat med för en tid sedan, men fortfarande under den budget vi lade. Det här är glädjande, men vi räddas av extraordinära intäkter. De balanserar upp de kraftiga underskotten i driften.

Kommunstyrelsen fick en lång genomgång av ekonomichefen Mattias Karlsson idag.

– Ekonomiavdelningen understryker att det alltjämt är driftsekonomin som är problemet och vi måste hålla i de budgetramar som är lagda för 2016. Våra standardkostnader för kärnverksamheterna är 48 miljoner högre jämfört med andra kommuner och vi behöver ytterligare krafttag under 2017. Jag kan tycka att vi skulle ha orkat ännu längre redan 2016, säger Peterson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt