Annons:

  • Blivande ordföranden efter mötet:

    Eva Berglund (S) delar i mångt och mycket medlemmarna i Kommunals bild av omsorgen i kommunen. Foto: Simon Henriksson

  • Blivande ordföranden efter mötet:

    Den nya majoritetens Peter Fjällgård (V), Lars Sandberg (C) och Eva Berglund (S) har en del att fundera över.

  • Blivande ordföranden efter mötet:

    Vänsterpartisten Peter Fjällgård.

Blivande ordföranden efter mötet: "Klart man känner sig förbigången"

I torsdags kväll hölls ett stort dialogmöte mellan Kommunal och flera politiker. Ett stort antal medlemmar och medarbetare inom omsorgen fanns på plats.
– Det är bara att konstatera att vi har en del att jobba med, säger socialnämndens blivande ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Ett flertal stora och tunga ämnen stod på agendan för mötet. Däribland arbetsmiljön, omorganisationen inom hemtjänsten där omsorgsplanerarna ska tas bort, fast omsorgskontakt och grundbemanning. 

Det finns många delar av omsorgen där personalen är allt annat än nöjda med sin nuvarande situation. De senaste åren har skriverierna varit många och det har dessutom kommit flera krislarm, inte minst från hemtjänsten.

Hur illa ställt är det egentligen? Fyra politiker fanns på plats för att lyssna på medarbetarna och medlemmarna i Kommunal under torsdagskvällen. Det rörde sig om socialnämndens nuvarande ordförande Lars Sandberg (C), blivande ordförande Eva Berglund (S) samt Peter Fjällgård (V) och Morgan Esping (SD). Totalt fanns ett 30-tal medlemmar på plats.

– Det är bara att konstatera att vi har en hel del att jobba med när det gäller hur personalen upplever sin arbetsmiljö och sin arbetsplats. Den sammanvägda bedömningen är att man går på knäna, är dåligt med folk och blir inkallad alldeles för ofta på lediga helger. Det går åt ett tag, men till slut krackelerar hela verksamheten. Det är inte hållbart, säger Eva Berglund (S).

Varför har det blivit så här i Vimmerby kommun?

– Jag kan inte svara på varför det har blivit så här. Jag har en känsla av att man inte lyssnar och inte tar till sig personalens åsikter. Man måste börja där och lyssna mer på personalen på golvet. 

Är det chefer eller politiken som behöver göra det?

– Både chefer och politiken. Vi måste också göra vår läxa.

Omfattande kritik

Kritiken från Kommunals medlemmar var omfattande och rörde väldigt många olika delar kring underbemanningen och arbetsmiljön. En medlem berättade att man inte orkar längre.

– Det måste hända något nu. Vi har försökt kommunicera länge, men det är ingen som lyssnar. Det händer ingenting och vi orkar inte längre.

Eva Berglund säger så här kring att det är så många delar det handlar om.

– Det är deras arbetsmiljö det handlar om. Det är grundbemanningen, delade turer, heltidsresan, ja det är alltihop. Det är helheten och deras arbetsmiljö. Det finns väldigt mycket att lyfta. I en hemtjänstgrupp, om en som jobbar 50 procent är sjukskriven och man tar in en vikarie, måste den jobba 100 procent. Då får man en övertalighet där som är helt onödig. Då kan vi börja fundera över kostnader, det är inte så konstigt att det blir kostnader då. Det måste finnas en rimlighet i det här.

Något som Dagens Vimmerby rapporterat om tidigare är att omsorgsplanerarna ska försvinna. Det fick stort utrymme under dialogmötet.

– Jag har jättesvårt för det. Vi har inte haft det uppe på nämnden och jag har bara hört talats om det. Jag hade en förhoppning att Tuna hemtjänstgrupp skulle bli pilotprojekt för att se hur det fungerar. Men nu sliter man upp alltihop.

Vad tänker du om att man inte fått någon information i nämnden?

– Det är klart att man känner sig förbigången. Det är till oss man ställer frågorna sedan. Så är det ju. Jag hade önskat att vi haft mer information kring hur man resonerat och tänkt sig det här. Jag kan också önska att man börjat prata underifrån och inte bara skicka ned det här uppifrån.

Kan ni politiker göra något för att stoppa det här?

– Jag vet inte. Vi måste ta reda på mer och gå in och se vad som händer. Det här är människor som nu känner att deras arbete varit helt onödigt. Det var en som sa det under mötet och det kan jag förstå. Varför har de suttit och jobbat med det här om det inte behövs? Om de bara kan plockas bort? Jag hade varit tacksam för mer information om det här. Sedan säger man att man informerat om det genom att gå ut till huvudskyddsombudet. Men det går inte att lasta en hel person med det här.

"Viktigt att vara här"

Att bristen på personal kommer öka är förstås oroväckande och något som lyftes av flera av de närvarande politikerna.

– Det kommer inom några år saknas 530 000 personer i vård och omsorg. Då måste det finnas en positiv arbetsplats att gå till och en arbetsmiljö där man orkar och kan jobba. Det måste vi alla hjälpas åt att skapa, säger Berglund.

Något som även Peter Fjällgård (V) var inne på.

– På två år har 17 personer sökt vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. Samtidigt går mer än dubbelt så många snart i pension. Det här är en jättefar och en fara till i det här är den fasta omsorgskontakten. Finns inte undersköterskor kommer det inte gå.

Morgan Esping (SD) jämförde med skolan.

– Jag hör vad ni säger och jag som arbetar inom skolan ser mycket av problemen som ni berättar om. Lärarna ska ha ansvar för stora klasser, göra städning och andra uppgifter. Jag ser kopplingar mellan mitt yrke och ert. Det är vi politiker som ska ge riktlinjer till tjänstemännen för hur det ska se ut i skola och omsorg. För mig var det viktigt att vara här och få till mig vad ni känner.

Inte gjort 1 januari

En annan fråga som också fick stort utrymme var grundbemanningen. Bland annat lyfte Linda Eklund, Kristina Skarhed, Jessica Sjöholm, alla tre medarbetare på Vimarhaga, grundbemanningen inom omsorgen, vilket ni kan läsa mer om HÄR.

– Den måste upp, så är det ju. Jag har själv erfarenhet av det här och bemanningen kvällar och helger är för dålig. Är det två på en avdelning och två på en annan avdelning och kompetensen för delegering inte finns, då blir det tomt där man plockar ifrån. Jag förstår det helt och hållet.

Både ni och Vänsterpartiet har pratat mycket om det här i valrörelsen och under mandatperioden. Hur ska ni vända det här?

– Vi kommer sätta oss ned och vi har redan börjat diskutera och förhandla hur vi kan komma åt det här. Men det är inte gjort 1 januari 2023 bara sådär. 

När kan vi se en vändning?

– Jag önskar jag kunde säga det, men det kan jag inte.

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt