Annons:

Statsministern:

Läget i södra Sverige är akut, säger Ulf Kristersson (M). Foto: Bildbyrån

Statsministern: "Läget är akut i södra Sverige – risk för bortkoppling"

Södra Sverige har en akut situation. Det finns risker för bortkoppling. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff på fredagsförmiddagen.

Annons:

Under fredagen stoppas Sveriges största kärnkraftsreaktor O3 i Oskarshamn på grund av reparation. Det gör att läget försämras ytterligare.

Statsminister Ulf Kristersson (M) inledde den allvarsamma pressträffen.

– Som alla vet har vi ett betydande bekymmer med den svenska elproduktionen just nu, framförallt i södra Sverige. Elsystemet är ansträngning, det märks under vintern. Vi kommer idag ge en samlad lägesbild av hur det ser ut. Nu är tiden att stötta, kraftsamla och spara, för att ta oss igenom en tid som är utomordentligt ansträngd, berättade statsministern. 

Han beskriver att läget är akut – inte minst i södra Sverige.

– Det är det område i Europa med minst installerad elproduktion.

Risk för bortkoppling

Risken för bortkoppling är inte obetydlig i elområde 3 och 4. Alla uppmanas nu att spara på elen.

– Från och med i dag går kärnkraftsreaktorn O3 på reparation, det är en av våra största kraftkällor i Sverige. Den kommer vara borta i tio dagar, är planen. R4 underhålls också till slutet av februari, även R3 behöver gå ner i helgen för att genomföra underhåll. Sammantaget är risken högre för än högre elpriser, och en högre risk för bortkoppling än tidigare i södra Sverige, som har än större behov av planerbar produktion, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och fortsätter:

– Vi gör också det vi kan för att öka produktion. 

Svenska kraftnät och Energimyndigheten har fått i uppdrag att undersöka hur kapaciteten kan säkras tillsammans med planerbar produktion av el för att öka försörjningstryggheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt