Annons:

Forss om krisen inom partiet:

Börje Forss, ordförande för Liberalerna i Vimmerby, säger att Jimmy Alexandersson får ta på sig ansvaret.

Forss om krisen inom partiet: "Är inte bra och han får ta på sig ansvaret"

Liberalernas enda mandat kommer inte att innehas av en liberal. Jimmy Alexandersson lämnar partiet till förmån för Centerpartiet. Han sitter kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.
– Det är inte bra och det ansvaret får Jimmy ta på sig att han gör så här. Det är inte alls bra, säger Börje Forss, ordförande för Liberalerna i Vimmerby.

Annons:

Liberalerna gjorde ett katastrofval 2014 och fick bara 167 röster i hela kommunen. Det räckte till 1,64 procent och ett mandat. 

Sedan dess har de tre förstanamnen – Börje Forss, Johan Rosén och Mari Sellin – lämnat kommunfullmäktige. Nu har även den nuvarande liberala ledamoten Jimmy Alexandersson bestämt sig för att hoppa av. 

– Det är sådant som händer, det är inte särskilt dramatiskt. Det var väntat, säger Börje Forss, ordförande för Liberalerna i Vimmerby kommun.

Varför var det väntat?

– Det är en känslig fråga. Den får du ställa till honom om varför han avgår. Han har pratat med mig, så för mig är det ingen överraskning. Vi var överens om att han skulle sitta kvar på Liberalernas mandat mandatperioden ut, så för mig var det lite överraskande att det kom just nu. Jag tycker att han kunde ha väntat något år. 

Vad anser du om att han sitter kvar på Liberalernas mandat, men har bytt parti till Centerpartiet?

– Det är så här att Folkpartiet och Centern ligger ganska nära varandra och det är mer som sammanfaller än som skiljer. De senaste tio åren har jag föreslagit en sammanslagning av partierna på alla nivåer, men jag får inget gehör för det. Att jag tycker det är för att Folkpartiet har sina väljare i storstaden och Centerpartiet på landsbygden, men jag får inget gehör för det varken hos Liberalerna eller Centern. Det är ett utvidgat svar varför det inte är dramatiskt för mig att Jimmy gör så här. 

Men vad tror du de som röstade på er tänker om att ni inte har någon företrädare i fullmäktige?

– Det är inte bra och det ansvaret får Jimmy ta på sig. Det är inte alls bra, så är det. 

"Starka namn kommer toppa"

Att driva ett litet parti är svårt, enligt Börje Forss. Han tror att det kan vara en förklaring till alla avhopp.

– Att driva ett litet parti och få gehör är inte lätt. När man då går in i en valrörelse 2014 med delvis nya namn och som jag trodde var väldigt starka namn och det var det också på sitt sätt, men det blev kanske för mycket nya tankar och impulser och jag orkade inte med det. Jag blev väldigt trött. Det finns en gräns för vad man orkar med, allt har sin gräns och sitt pris. 

Hur mår Liberalerna i Vimmerby?

– Vi har möten en gång i månaden. Det ligger före varje fullmäktige och vi har en levande dagordning och kommer att mobilisera en lista till nästa val. 

Hur många potentiella namn finns på en sådan lista?

– Jag har ingen siffra på det i dag, men jag skulle tro sex, sju stycken i alla fall. Det finns efterfrågan på det. Vi kommer att lösa det och vi har några starka namn som kommer toppa listan. 

Finns det en framtid för Liberalerna i Vimmerby?

– Alltid. Liberalerna är orginalet när det kommer till liberalism. Många andra är inne och kladdar på begreppet, men vi är orginalet och står nära Centerpartiet, men också Socialdemokraterna, vi är någonstans mitt emellan där, och det borde vara ett alternativ som attraherar många. 

Ert valresultat har varit lågt 2010 och 2014. Förstår du, efter det som har hänt, om väljarna väljer att inte rösta på Liberalerna?

– Nej, det förstår jag inte. Det är omöjligt. 

Går det att se er som ett trovärdigt parti i nuläget?

– Självklart gör det det. Det finns en efterfrågan på en politik och på namnkunniga, kompetenta personer som tar tag i kommunpolitiken och de kommer att komma upp på vår lista. Det finns alternativ, man kan tror att Moderaterna och Socialdemokraterna härskar, men i botten i folkdjupet finns det de som tänker ett varv och ha en annan ingång. 

Inte förstanamn

Börje Forss är inte beredd att vara förstanamnet inför valet 2018. 

– Jag kommer inte att vara så högt som jag har varit tidigare, jag kommer att vara med på listan, men inte som förstanamn. 

När kommer ni presentera de här namnen?

– Vi går snart in i valrörelsen 2017, så i höst börjar vi, i september eller oktober någon gång. Det är så det ser ut med tidsordningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt