Annons:

Svårt att tillmötesgå behovet:

Det blir ytterst svårt att tillmötesgå BUN:s behov, menar kommunalrådet Helen Nilsson (S). Foto: Simon Henriksson

Svårt att tillmötesgå behovet: "Tror inte vi förstår hur allvarligt läget är"

Utökade behov på 18,6 miljoner kronor. Det har barn- och utbildningsnämnden. Men det finns inga pengar, menar kommunalrådet Helen Nilsson (S).
– Jag ser inte var de här "måste-pengarna" finns, säger hon.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden har påbörjat arbetet med budgeten för 2024. Nämnden har framfört att man har enorma utmaningar framåt och är i behov av totalt sett hela 18,6 miljoner kronor. 

HÄR kan du läsa mer om vad det är nämnden begär utökad ram för.

– Vi förstår att vi inte får allt, men det här är vårt behov och en del måste vi bara få. Vi har inte blivit ombedda att göra någon prioriteringsordning ännu, men det är klart att vissa saker klarar vi oss absolut inte utan, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C). 

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) är införstådd med nämndens situation.

– Man måste ha pengarna säger nämnden. Det kanske man måste, men det fattas pengar. Regeringen måste nog ta sig en funderare på hur man tänkt. Alla ska ta sitt ansvar säger finansministern. Det är mycket som händer nu och det är tufft för hushållen. Man måste få stöd och hjälp. Vi kan inte med vilja gå i kris, säger hon.

Men hur ser du på att nämnden säger att man måste ha en del av de här pengarna?

– Då menar jag att vi måste hitta någonstans där de här "måste-pengarna" finns. Vi ser dem inte i dag tyvärr. Peters budget blev ju lagd när besparingarna fortfarande gällde. Nu har vi tagit bort de besparingskraven. Det är pengar man fått tillbaka. Annars ser vi inte att det är lätt att hitta de här pengarna. I dagsläget finns det inte mer pengar. Vi har inga pengar över, men vi får hoppas att regeringen tänker till och att vi får mer pengar i vårbudgeten. 

"Ska ta bort något om vi kan"

Helen Nilsson har svårt att se hur nämnden ska kunna få täckning för de behov man radar upp. 

– Man får nog ta sig en funderare och en titt i nämnden. Det finns inte annat att göra. Har vi inga pengar att ge är det svårt. Kan vi ta bort något som är onödigt ska vi göra det. 

Men vad kan det vara då?

– Det vet jag inte nu, men någon annan kanske kan se det. Vi ska nagelfara allt. Vi har gjort det 2023 och vi ska göra det 2024. Allting måste vi se över för vi kan inte ha något som fördyrar. Jag har pratat med flera kommuner och förstått hur allvarligt läget är för alla andra också. Jag tror inte vi förstår hur allvarligt läget är. Det finns ingenstans att vända sig. 

Vad måste ni göra?

– Vi ska se vad vi kan göra inför 2024. Vi behöver alla papper på bordet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt