Kommunen antar nu en ny rekryteringspolicy.
Foto: MostPhotos
Nu har kommunstyrelsen antagit den nya rekryterinspolicyn. Kommunen kommer använda sig av metoden "kompetensbaserad rekrytering" framöver i samtliga rekryteringar. Syftet med den är att kvalitetssäkra kommunens rekrytering och processen, som ska underlätta för rekryterande chefer, ska genomsyras av "professionalitet, kvalitet och objektivitet".
"Med en tydlig proces ssäkerställs en likabehandling av sökande kandidater samt skapar en god kandidatupplevelse vilket i förlängningen stärker kommunens arbetsgivarvarumärke", skriver man i beslutet.
Metoden ska minimera risken för diskriminering och öka träffsäkerheten i matchningen mellan tjänst och kandidat.
– Det är inte helt enkelt, men med den nya policyn ska vi försöka hamna inom kompetensen när vi rekryterar, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).
Ska bli tydligare
Den nya policyn ersätter ingen tidigare policy.
– Vi har inte haft den här policyn över huvud taget, men vi ser att vi behöver fokusera på utbildningar och rekryteringar. Nu har vi det mer på papper hur vi ska göra.
Policyn ska bli ett sammanhållet stöd för rekryterande chefer är avsikten.
– Tydlighet är syftet. Det handlar egentligen inte om att det ska bli lättare att rekrytera, men vi behöver hålla ihop det bättre över hela kommunen. Det ska vara rakt och tydligt, säger Lars Johansson (V).
Så mycket kostar en felrekrytering
Kommunen genomför mellan 350 och 400 rekryteringar varje år exklusive sommarvikarier. Varje rekryteringsprocess tar cirka tre månader och kostar cirka 400 000 kronor, enligt en tjänsteskrivelse.
En enskild felrekrytering kostar i snitt cirka 700 000 kronor för kommunen.
"Varje rekrytering är således en investering för Vimmerby kommun, en viktig investering som kostar mycket ekonomiska resurser och som påverkar arbetsmiljön för alla våra medarbetare", skriver man.
Under våren och hösten kommer alla chefer och rekryterare att genomgå en utbildning i kompetensbaserad rekrytering under två utbildningsdagar.