Annons:

Sjuk 85-årig brukare fick mat som var 17 dagar gammal

En kvinna i 85-årsåldern fick mat av hemtjänsten i Hultsfreds kommun som passerat bäst före-datumet med 17 dagar. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Sjuk 85-årig brukare fick mat som var 17 dagar gammal

En äldre kvinna hade brutit lårbenshalsen – och fick mat från hemtjänsten. Anhöriga upptäckte att lådorna hade svällt – och att maten hade passerat bäst före datumet med hela 17 dagar.
– Det är givetvis oacceptabelt, säger enhetschefen Marie Pihl.

Annons:

Händelsen upptäcktes den 11 juni i år. Dagen innan hade sex lådor med köttfärslimpa levererats till hennes hem. I samband med ett besök från anhöriga upptäckte man att lådorna svällt och tog en titt på bäst före-datumet.

Det visade sig att maten hade gått ut den 25 maj – alltså 17 dagar innan den levererades.

Anhöriga har anmält bristen till Hultsfreds kommun. I anmälan skriver man så här:

”Vi undrar nu vad man har för rutiner för att säkerställa att våra gamla inte får mat som passerat bäst före datumet? Vi vill också veta vilka åtgärder man nu vidtar för att undvika liknande problem i framtiden? Vill poängtera att en matförgiftning är mycket ansträngande speciellt om man är gammal och sitter i rullstol.”

"Inget man önskar"

När Dagens Vimmerby ringer upp en av de anhöriga berättar hon att händelsen upptäckte av en slump. 

– Vi hade handlat mjölk till vår anhörige och skulle ställa in den i kylskåpet. Då såg vi att det inte gick att stapla lådorna och att de såg ut som ballonger. Vi började undra vad det var och tittade på datumet. Vår anhöriga var nyopererad och hade varit på sjukhuset i två veckor. Maten var gammal redan innan hon blev sjuk. 

Kvinnan var nyopererad efter att ha brutit lårbenshalsen. 

– Magsjuka är inget man önskar i det läget och den här maten hade haft 17 dagar på sig att komma ut ur systemet. Vår anhöriga har lite svårt att känna smak och jag är inte säker på att hon skulle ha upptäckt att maten var dålig.

"Inte hennes fel"

Den anhörige vill att Hultsfreds kommun skärper upp sina rutiner.  

– Det måste vara en brist i rutinerna som föranleder det här. Det är en ömtålig grupp som har svårt att se datumen också. Det är inte säkert att de märker att det är något fel på maten. 

De sex matlådorna kasserades förstås – och då uppkom nästa problem. Någon ny mat för resten av veckan kom inte. 

 – De hade levererat maten för den veckan och när den fick slängas blev det lite svårt. Det kom ingen ny mat utan det fick lösas från dag till dag. Vi åkte dit och gjorde matlådor för att hon skulle få mat. Det är inte hennes fel att maten hon fått var tre veckor för gammal. 

Hur Hultsfreds kommun ser på händelsen kan du läsa om här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt