Annons:

Centerpartiet kräver svar om biogasen:

Karin Helmersson (C) undrar vad Tidöpartiernas företrädare i länet gör. Foto: Arkivbild

Centerpartiet kräver svar om biogasen: "Vad gör ni?"

Priset för biogas vid pump har ökat tydligt efter att skattebefrielsen ogiltigförklarades i EU-tribunalen i december. Nu kräver Centerpartiet svar från Tidöpartiernas företrädare i länet. 

Annons:

Det var i december som skattebefrielsen för biogas ogiltigförklarades. Därefter har priset för biogasen vid pump ökat väsentligt. Det har inneburit minskad efterfrågan och ökade utsläpp som följd, hävdar Centerpartiet.

"Prisökningen påverkar både privatbilismen, företagen och den offentliga verksamheten. Kostnaden för till exempel kollektivtrafiken har ökat med miljontals kronor", skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

– Att biogasen har positiva effekter på klimatet är tydligt och i ett lantbrukslän som Kalmar län är förutsättningarna för produktion extra goda. Rötad gödsel blir en bättre gödning. Därmed minskar behovet av konstgödsel och vi får en mindre utlakning av växtnäring till våra sjöar, vattendrag och hav, säger Stihna Johansson Evertsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län. 

Total tystnad

Det säkerhetspolitiska läget i omvärlden innebär att vi behöver göra oss mindre beroende av utländsk olja och istället tanka svenskt, menar Erik Ciardi, kommunalråd i Kalmar kommun.

– Det är heller inte bara fordon som kan ställa om, det finns även möjlighet för industrin att ställa om från naturgas till biogas. Det gör våra företag mer konkurrenskraftiga och mindre sårbara, säger Erik Ciardi.

Karin Helmersson menar att branschen väntar på besked. 

– De producerande företagen har gjort stora investeringar och fler betydande investeringar är på väg i vårt län. Det rör sig om arbetstillfällen och tillväxt, ofta på landsbygden. Nu är dessa viktiga miljösatsningar hotade, säger Karin Helmersson, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län. 

Centerpartiet i Kalmar län undrar nu vad som händer.

"Kommer det några besked? Besked som är viktiga för länets företag, för klimatet och för vår utveckling framåt. Vad gör företrädare för Tidöpartierna i länet för att lösa frågan? Det är total tystnad", skriver man i pressmeddelandet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt