Kommunens ekonomi tycks vara i fritt fall. Enorma neddragningar väntar inom flera områden och det kommer beröra både de unga och de äldre.
– Just nu nagelfar vi det mesta och det är väldigt många som kan komma att bli berörda. Alla delar tittas över i stort nu, har kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) sagt tidigare i juni.
Ekonomichefen Roger Sjögren har sagt att ett "riktigt stålbad" väntar.
I början av juni meddelade även den styrande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet all kompetensutveckling som inte är akut ska pausas. Man ska också undvika kostnader för både resor och logi.
"Vi genomför redan flera av dessa åtgärder i kommunen, men det är viktigt att betona allvaret i situationen vi befinner oss i. Det kommer krävas besparingar som påverkar invånarna i Vimmerby, men vi strävar efter att minimera skadorna för våra medborgare, som är vår främsta prioritet", skrev majoriteten i sitt pressmeddelande.
Några dagar senare, spenderade Vimmerby Energi- och Miljö AB:s styrelse och ledningsgrupp, tre dagar i Jönköping och Varberg. Det handlade om de årliga strategidagarna, som i år var förlagda till Varberg.
– Det var kanske lite dåligt tajmat med majoritetens utskick, men det här är viktiga dagar för oss. Inte minst som en ny styrelse att få träffa vår ledningsgrupp, dra strategier och gå igenom hur energimarknaden ser ut. Den ändrar sig på några dagar, hela tiden. Det här är en företagsvärld som är väldigt annorlunda mot den kommunala världen, säger VEMAB:s ordförande Peter Fjällgård (V).
Ingen diskussion om att ställa in
Resan inleddes med en heldag i Jönköping innan man åkte vidare för strategidagarna i Varberg och Hotell Havanna.
– Vi länkar in med Jönköpings län på elsidan och därför var vi där tillsammans med de kommuner som finns där. Varberg Energi är innovativa och ligger i framkant. Därför valde vi att lägga strategidagarna där och det var planerat långt innan den ekonomiska krisen. Att lägga strategidagarna där gör också att våra tjänstepersoner får vara i fred tillsammans med styrelsen.
Fanns det någon diskussion om att ställa in det här på grund av vad ni i majoriteten gått ut med angående den ekonomiska krisen?
– Nej, allting var redan bokat och klart så vi hade suttit med kostnaderna i alla fall. Det fanns ingen sådan information. Vi fick vårt (bolagets, reds.anm) veckan innan och det här har vi jobbat med länge.
Så det fanns ingen sådan diskussion trots det som majoriteten kommunicerat?
– Allt skedde under ungefär samma vecka. Vi kunde haft ett resonemang om hur och var, men skulle vi ha åkt fram och tillbaka till Jönköping och sedan fram och tillbaka till Varberg? Det är inte heller gratis och inte bra miljömässigt heller. Jobbet ska ändå göras.
Peter Fjällgård (V) kan ha förståelse för att det kan finnas åsikter hos andra om att bolaget åkte iväg på strategidagar när majoriteten sagt att alla liknande kostnader ska bromas. Inte minst när även VEMAB:s delårsrapport tyder på ett helt annat resultat för innevarande år.
– Det är mycket som kan verka märkligt från sidan, så det kan jag förstå att man tycker. Vi ska sätta en agenda och lägga en plan och vi kunde åkt fram och tillbaka över dagen – absolut. Vi kunde ha lagt konferensen hemma, men det hade inte varit gratis heller och vi valde att fullfölja vår långsiktiga plan. Det är svårt att göra studiebesök i Varberg på hemmaplan. Varberg Energi ligger som sagt verkligen i framkant och vi fick mycket bra information och saker att ta med oss därifrån.
Vad är det som gör att det är värt det för VEMAB?
– Tittar vi på mötet i Jönköping så var det framtidens energi som diskuterades med föreläsningar och panelsamtal. Det är kompetenser som vi inte kan tillgodogöra oss själva. Ett studiebesök i Varberg kan vi inte få någon annanstans. Visst kunde vi betalat någon för att komma hit, men nu fick vi sitta i lugn och ro med våra strategidagar och den nya styrelsen fick sitta ned och träffa tjänstepersonerna. Det är bra at vi som styrelse får höra hur cheferna tänker och ser på situationen samtidigt som vi kan lägga våra strategier och våra framtida affärsplaner.
Slutnotan närmare 100 000
Totalt 13 personer ur ledningsgruppen och styrelsen var anmälda till resan. Totalnotan för hela resan, inklusive hotellnätter, luncher och middagar, landade på närmare 100 000 kronor. Det visar dokument om resan vår tidning tagit del av.
– Ingen aning, det vet jag inte, säger Peter Fjällgård om kostnaden.
Är inte det värt att veta?
– Det hade jag vetat om jag frågat och det är nog inte orimligt.
Vad tänker du om själva summan?
– Jag är själv ute och reser ganska mycket och vet vad två nätter kostar person. Det är rimligt att det hamnar där någonstans med frukost, lunch och mat. Det var det som fanns på hotellet som ingick och vi har nolltolerans mot alkohol, så det ingår inte i representationen. Det var upp till var och en efteråt i sådana fall när vi hade avslutat.
Ingen orkade bada
Som ett bolag krävs det att man deltar på möten och nätverkar med andra, menar Peter Fjällgård.
– Vi är en del av kommunen fast vi är ett bolag, absolut. Men det här är inte som en kommunal verksamhet. Det är mer som ett elföretag och helt andra villkor. Jag är väl insatt i kommunens budget, men det här är något annat. Det är inte som att vi i kommunstyrelsen åkt på en konferens. Det går inte att jämföra äpplen och päron.
Så du känner inte efteråt att du ångrar att ni åkte iväg?
– Nej, det är viktigt. Det var två dagar med tajt schema, mycket möten och mycket externt inflöde. Alla var trötta på kvällen. Det gick att bada i källaren på hotellet, men mig veterligen hade ingen energi kvar för att bada, säger vänsterpartisten.