Annons:

Så tycker de äldre om omsorgen:

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Så tycker de äldre om omsorgen: "Känns inte bra att vi blir sämre"

Genomgående sjunker nöjdheten bland de äldre för både hemtjänst och särskilt boende. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) tycker inte att det är alarmerande.
– Men klart att det inte känns bra att vi blir sämre på många sätt, säger hon.

Annons:

Den årliga brukarundersökningen inom äldreomsorgen är nu klar. I Vimmerby kommun var den inte särskilt upplyftande läsning, varken för särskilt boende eller hemtjänst. 

– Det är många frågor kring hur hjälpen utförs och så vidare. Vi får, tyvärr, säga att vi har sjunkit på många områden. Det är inte mycket, men ändock har det blivit en viss förändring åt fel håll. Man ser lite mer negativt på det, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

Inom hemtjänsten har man gått från 86 till 83 procent som är mycket eller ganska nöjd. 

– Det är genomgående så att vi får sämre i enkätsvären. En del enheter ligger jättehögt, en del ligger sämre och tittar vi på snittet så går det åt fel håll. 

Även inom vård- och omsorgsboende har nöjdheten som helhet minskat. 

– Där är boendemiljön sämre än riksnittet och det gäller även måltider och måltidsmiljöer. Samtidigt tycker man att det är enklare att få kontakt med sjuksköterska och läkare och där ligger vi bättre till än riksgenomsnittet. Även när det gäller hur man får sin hjälp är vi bättre än riksgenomsnittet och personalens bemötande ligger fortsatt högt. Det finns plus och minus.

"Känns inte bra"

Förvaltningen går nu mer nogsamt igenom hela undersökningen. 

– Där går man igenom det enhet för enhet. Man tittar på de enheter där man får höga betyg och vad det är man gör där för att få det. Man tittar förstås även på enheter med sämre resultat, säger Berglund och fortsätter:

– Vi har en del äldre boenden, som Kvillgården, där vi vet att boendemiljön kanske inte är jättebra. Det är små rum, trånga toaletter och så vidare och då blir betygen lägre. 

Vad känner du generellt kring undersökningen?

– Klart att det inte känns bra att vi blir sämre på många sätt. Vi har att jobba med, men det vet jag också att man kommer ta tag i. Redan i mars börjar nästa undersökning och vi får se hur det faller ut då.

Vad behöver framför allt ske?

– Det är jättesvårt att säga. Jag kan inte bedöma vad människor reagerar på har blivit sämre. När vi öppnade Borg- och Vimarhaga så fick miljön där toppbetyg. Men det sjunker där också, även om man ligger högre än Vidala och Kvillgården. Det är minst sagt synd att vi pausa Nybble och det gör oss lite oroliga. Det kan skapa problem. 

Inte alarmerande

Samtidigt tycker inte Eva Berglund att undersökningens resultat är alarmerande läsning. 

– Nej, så mycket har det inte sjunkit. Det är inte drastiskt. Det är några procentenheter ned, men självklart ska vi gå igenom det och jobba vidare med det. Vi vill få upp siffrorna och vi vill att våra äldre ska ha det bra oavsett om det är hemtjänst eller särskilt boende. 

I hemtjänsten låg svarsfrekvensen på 55,6 procent och motsvarande för riket var 57,8 procent. Inom särskilt boende var svarsfrekvensen 43,6 procent mot rikets 45,3 procent. 

– Vi har en väldigt låg svarsfrekvens, men det är vi inte ensamma om. Det man kan ha med sig är att det inom hemtjänsten oftast är personen själv som svarar och på särskilt boende är det oftast anhöriga tillsammans med brukaren som svarar. Genomgående är också att män har fler positiva svar än kvinnor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt