Annons:

POSK får egen majoritet i kyrkovalet i Vimmerby pastorat.

POSK om valframgången: "Vi har ett förtroende"

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, gör ett kanonval i Vimmerby pastorat. Partiet ökade rejält – och får egen majoritet i kyrkofullmäktige.
– Vi kommer att ta de ledande funktionerna, säger Magnus Carlsson (POSK).

Annons:

Kyrkovalet i Vimmerby pastorats överlägset stora vinnare blev Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK. Nomineringsgruppen tog gruvlig revansch från valet för fyra år sedan – då En kyrka för framtiden i Vimmerby pastorat blev något större. 

Nu ökade POSK till hela 59,67 procent av rösterna och får fyra fler mandat än 2013. 

– Det är väldigt roligt och över förväntan. Över huvud taget var det roligt kring valet, här ökade det med över fyra procent valdeltagandet och det var kö i Vimmerby vid varje tillfälle, säger Magnus Carlsson (POSK). 

Varför tror du att väljarna ger er egen majoritet?

– Det är inte oviktigt att vi varit ute och annonserat. Det tror jag har fått en del unga människor att rösta. Sedan har det skrivits lite mer i media om årets val och POSK har gått framåt i flera delar av landet. Till viss del är det nog för att man inte vill blanda in politiken, men här finns ju inga politiska partier. Jag tror att vi har ett förtroende. Vi har tagit i tuffa frågor och jobbat med saker. Sedan har vi nog ett kyrkofokuserat program som uppskattas. 

Tar de ledande positionerna

En kyrka för framtiden i Vimmerby pastorat backar nästan 20 procentenheter och tappar fem mandat. Tuna församlings väl ökar något jämfört med kyrkovalet 2013 och tar ytterligare ett mandat.

Nu tänker POSK ta de ledande positionerna. 

– Vi har inte hunnit träffats ännu, det här är bara tolv timmar gammalt, men vi får egen majoritet och att vi då kommer ta ledande funktionerna är sannolikt. Kyrkorådets ordförande är självklart och vi tar nog även fullmäktigeposten. Givetvis kommer vi låta de andra få ta någon plats här och där, det finns goda personliga krafter där, men det är en valberedning som tillsätts proportionellt efter valresultatet. 

Hur ska ni fira valframgången?

– Inget särskilt så. Vi skickar ett mejl och tackar och sedan jobbar vi vidare.

Ökat valdeltagande

Valdeltagandet ökade i Vimmerby precis som i riket i stort. Totalt röstade 14,50 procent av kyrkans medlemmar i Vimmerby pastorat. 

– Jag tror att vi fick nytta av ett ökat valdeltagande. Vi har förtroende i pastoratet efter en intensiv mandatperiod. I dag upptäcker nog folk att kyrkan är bra att ha. Den syns vid högtider, i hjälpsammanhang och mycket kring den diakonala biten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt