Bilden är en genrebild.
Foto: Pixabay
Just nu pågår prövningsprocessen av den havsbaserade vindkraftsparken Aurora. Vindkraftsparken planeras att omfatta upp till 370 vindkraftverk som förväntas generera cirka 24 TWh el, vilket motsvarar elanvändningen för cirka fem miljoner hushåll. Vindkraftsparken är tänkt att placeras cirka 20 kilometer söder om Gotland och 30 kilometer öster om Öland, i närheten av Hoburgs bank och Midsjöbankarna. Anslutningen till transmissionsnätet planeras till en anslutningspunkt strax söder om Vackamo i Kalmar län.
På förslag från SCV-majoriteten beslutade regionstyrelsen på tisdagen att lämna ett positivt yttrande. I yttrandet säger Region Kalmar län att man är positiv till en utökning av områden för energiproduktion till havs. Regionen ser det då som önskvärt att framtida havsbaserade vindkraftsparkers kabeldragningar landar utmed Smålandskusten och därmed i elområde 4. Det trycks också på vikten av att landledningarna läggs under mark.
"Viktigt med bred energimix"
– Fortsatt arbete med elektrifiering av näringsliv och transporter leder till ökade behov framåt, med risk för högre elpriser för såväl näringsliv som hushåll. Bristande kapacitet i elnätet hindrar redan idag näringslivsetableringar i delar av elområde 4. Därför känns det viktigt för oss att Aurora ansluts just till elområde 4, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden och vice ordförande i regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Majoritetskollegan Peter Wretlund (S), ledamot i regionstyrelsen, är inne på samma spår:
– Vi vill alla ha miljövänlig och billig el och då är det viktigt med en bred energimix. Aurora kommer att bidra till en ökad elproduktion och med en landanslutning till elområde 4 kommer etableringen att bidra positivt för Kalmar län. Det handlar om en omfattande investering som kommer gynna vårt län, säger Peter Wretlund (S), ledamot i regionstyrelsen.
Lena Granath (V), ledamot i regionstyrelsen, trycker på fördelarna för klimatomställningen:
– Mer havsbaserad vindkraft bidrar till den nödvändiga klimatomställningen. Samtidigt så behöver vi mer klimatsmart-energi i våra elsystem och behovet är brådskande. Därför tycker vi i SCV-majoriteten att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att underlätta för en snabb utbyggd energiproduktion. Aurora är ett exempel på ett projekt som inom en snar framtid kan bidra till en höjd energiproduktion i elområde 4, det är väldigt positivt för både näringsliv och enskilda medborgare, säger hon.
SMHI: "Storskalig påverkan på havet"
Förutom att tillfråga regionerna har Havs- och Vattenmyndigheten även rådfrågat bland annat SMHI om hur havsbaserad vindkraft påverkar miljön. Häromdagen presenterades de första resultaten av den modellstudie som institutets oceanografiska forskare genomför, och enligt den handlar det om att havsströmmar, salthalt och temperatur – både vid havsytan och vid havsbotten – är några av de parametrar som påverkas av havsbaserad vindkraft.
– Våra första modellresultat visar att vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet och att effekterna sprider sig långt bortom parkernas yttre gräns, säger Lars Arneborg, chef för den oceanografiska forskningen vid SMHI.
– Vinden bakom vindkraftsparkerna minskar och vi ser att detta påverkar strömmar och skiktning i havets ytskikt. Det påverkar i sin tur näringsämnen och algblomningar i ytskiktet, vilket sedan har konsekvenser för hela det marina ekosystemet samt syreförhållanden i djupvattnet, säger han.
De slutgiltiga resultaten presenteras våren 2024 och kommer vara en del av underlagen till de svenska havsplanerna. Hur växter och djur i havet påverkas av vindkraft undersöks inte i detta projekt.
SD skarpt kritiska
Sverigedemokraterna i regionen är skarpt kritiska till tisdagens beslut. Partiet vill hellre se en utökning av kärnkraften i stället för ytterligare satsningar på vindkraft.
– Konsekvenserna av en fortsatt omfattande utbyggnad av vindkraft är otroligt negativa för både miljön och försvaret. Ny kärnkraft, som är planerbar, har i stället mycket liten miljöpåverkan och är inte beroende av omfattande skattesubventioner för sin lönsamhet, säger Martin Kirchberg, Sverigedemokraternas regionråd, i ett pressmeddelande.
Partikollegan Petra Gustafsson, ledamot i regionstyrelsen, fyller i:
– Det är inte bara landbaserad vindkraft som har svåra miljöeffekter utan även vindindustrierna till havs. De påverkar till exempel direkt den utrotningshotade tumlaren, fiskarnas lekplatser och flyttfåglarna, säger hon.