Annons:

BESLUTET FATTAT – REGIONEN SÖKER DISPENS FÖR HELA LÄNET

Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

BESLUTET FATTAT – REGIONEN SÖKER DISPENS FÖR HELA LÄNET

Nu söker Region Kalmar län dispens för totalt 13 ambulansstationer. Under tisdagen tog ett extrainsatt regionstyrelse beslutet. 

Annons:

Region Kalmar län har sedan tidigare fått dispens från arbetstidsreglerna för ambulansstationerna i Löttorp och Ålem, där problemen först var som störst. 

Efter det har läget förvärrats ordentligt i norra länet och i början av april rapporterade vår tidning om att regionen hade för avsikt att söka dispens även här.

Nu står det klart att regionen ansöker om dispens för totalt 13 ambulansstationer. I Vimmerby, Hultsfred och Virserum begärs dessutom längre dispens. 

"Då kompetensbristen blivit extra stor i Vimmerby, Hultsfred och Virserum begärs på dessa ambulansstationer dispens snarast och tolv månader framåt. På de här orterna finns i dag tio vakanta tillsvidareanställningar i ambulanssjukvården", skriver regionen i ett pressmeddelande. 

Beslutet fattades av regionstyrelsen under ett extrainsatt möte under tisdagen. 

Söker även dispens för kvinnokliniken

Därutöver begärs alltså dispens även för tio ambulansstationer mellan 3 juni och 30 september. Dessa är Gamleby, Västervik, Oskarshamn, Högsby, Nybro, Kalmar, Emmaboda, Torsås, Mörbylånga och Borgholm. 

– Syftet med begäran om dispens på de här stationerna är att upprätthålla tillgängligheten av akutvård under en period med kompetensbrist och behovet av tillgänglighet är större än övriga delen av året med anledning av stor turism i länet, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Samtidigt begärs dispens från arbetstidsreglerna för läkare som ingår i jourtjänstgöring vid kvinnokliniken på Västerviks sjukhus. Anledningen är att färre läkare är i tjänst under semesterperioden. Den dispensansökan gäller över sommaren. 

– Arbetsgivaren kommer även fortsatt att ha ett stort fokus på rekrytering av medarbetare, säger Helen Persson, HR-direktör i Region Kalmar län.

Nu lämnas dispensbegäran över till arbetstidsnämnden för beslut. Bakgrunden är bestämmelserna om elva timmars dygnsvila och de svårigheter det skapat för regionen att bemanna upp stationerna efter införandet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt