Kommundirektören Carolina Leijonram stärkte sin organisation till en kostnad av nära en miljon kronor under våren 2023. Foto: Vimmerby kommun/Simon Henriksson
Planen på att göra om HR-chefen Marie Halldéns tjänst och addera titeln biträdande kommundirektör till hennes uppdrag var spikad och klar. Den 1 november fattade kommundirektören Carolina Leijonram det formella beslutet och verkställigheten skulle börja gälla den 18 november.
Beslutet utlöste en vida omskriven politisk kris som fick Centerpartiet och Vänsterpartiet att lämna majoritetssamarbetet. Igår meddelade de tre partierna att de hittat varandra igen och det enda konkreta beskedet som gavs var att planen på Carolina Leijonrams organisationsförändring skulle kastas i papperskorgen.
Andra gången på kort tid
Vi har tidigare berättat om bakgrunden till den planerade organisationsförändringen. I korta drag handlar det om att Leijonram ser ett behov av ”stärka det strategiska arbetet och att liknande kommuner ”oftast tillsatt en särskild förvaltningschef för kommunstyrelsens förvaltning”.
På grund av Vimmerbys ekonomi ser inte Leijonram en förvaltningschef som ett möjligt alternativ – och istället föddes tanken på att utöka Marie Halldéns uppdrag.
Organisationsförändringen ledde alltså till politisk kris, men det här är andra gången på bara ett och ett halvt år som Leijonram vill förändra organisationen i sin absoluta närhet.
Anser att organisationen varit sårbar
I februari 2023 fattade Leijonram beslut om ”mindre organisatoriska förändringar inom kommunstyrelseförvaltningen”. Då inrättades en helt ny tjänst som ledningsstrateg – en post som är direkt underställd kommundirektören.
Lösningen blev att den dåvarande IT-strategen fick den nya tjänsten som aldrig utlystes. Lönepåslaget blev 5 000 kronor i månaden och i budgeten flyttades 884 000 kronor från administrativa avdelningen över till kommundirektörens budgetpåse.
Kostnaden för tjänsten då låg på 884 000 kronor.
Beslutet motiverades såhär och i det närmaste identiskt med hur Leijonram motiverade Halldéns utökade uppdrag:
”Organisationen runt kommundirektören har under många år varit sårbar. I Vimmerby har inriktningen varit och är att ej ha en särskild förvaltningschef för kommunstyrelsens förvaltning. I stället är kommundirektören tillika förvaltningschef. Till stöd närmast kommundirektören finns HR-chef som också är stf kommundirektör, ekonomichef och kommunikationschef som dagligen tillsammans med sina medarbetare utför helt avgörande insatser för att tillsammans med kommundirektören planera och genomföra kommunkoncernens gemensamma uppdrag på övergripande nivå utifrån helhetsperspektiv. Kommundirektören saknar dock annan stödfunktion.”
Kostar nästan en miljon per år
Idag är kommunens kostnad för tjänsten 976 445 kronor per år. Tre månader efter att tjänsten inrättades sänkte politikerna sina löner och införde generellt stopp "på allt som inte är absolut nödvändigt".
”Vi hade tidigare en tjänst som IT-strateg på administrativa avdelningen, vilken ändrades i uppdrag och titel samt flyttades till direkt underställd kommundirektören”, skriver Hanna Bengtsdotter, verkssamhetsutvecklare på administrativa avdelningen i ett mejl till oss.
Hur ser ledningsstrategens arbetsbeskrivning ut?
“Arbetar med samordning, omvärldsbevakning, analys och utveckling på övergripande nivå.”
Den tjänst som gjordes om var också färsk. Rollen som IT-strateg tillsattes våren 2022 – trots att Vimmerby kommun är medlem i kommunalförbundet Itsam med ansvar för att sköta bland annat Vimmerby kommuns IT.
”Behovet var tydligt kopplat till att driva kommunens digitaliseringsarbete framåt i en tid av omfattande transformation. Tjänsten beskrevs som en viktig funktion med fokus på att samordna digitalisering på strategisk och operativ nivå, och även vara den naturliga länken mellan kommunens verksamheter och Itsam”, skriver Simon Roth i ett mejl till oss.
Vilka förändringar i kommunens IT-hantering ledde IT-strategens arbete till?
"Den nuvarande IT-strategen tog över ansvaret från en tidigare roll som kallades "verksamhetsutvecklare digitalisering". Även om uppdraget i stora drag var likartat, markerade den nya titeln en utveckling mot ett tydligare och mer strategiskt fokus på digitalisering och IT-frågor. Funktionen var därmed inte nyinrättad, men den har vidareutvecklats för att bättre möta kommunens behov av modernisering inom IT-hantering."