Annons:

Högberg sågar Centerpartiet: ”Vi skakade hand”

Socialdemokraten Peter Högberg är besviken på Centerpartiet efter den brutna överenskommelsen om Kulturskolan. Foto: Simon Henriksson

Högberg sågar Centerpartiet: ”Vi skakade hand”

Den nionde november kom Socialdemokraterna och Centerpartiet överens om nedskärningen inom Kulturskolan. Bara nio dagar senare meddelade oppositionspartiet att de ändrat sig. – Självklart är jag besviken, säger Peter Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Annons:

700 000 kronor ska sparas och fyra tjänster tas bort. Det meddelade Socialdemokraterna och Centerpartiet under en gemensam presskonferens efter nämndssammanträdet den 9 november.

Nio dagar senare meddelade Centerpartiet att de vill tillföra mer medel till Kulturskolan istället.

– Vi grundar det på den nya prognosen. Så såg det verkligen inte ut i juni och därför ser vi att det är alltför drastiskt att dra ner så pass mycket på Kulturskolan. Svenska kyrkan och Astrid Lindgrens Värld har reagerat på det och vi vill helt enkelt inte att verksamheten ska raseras, sa Centerpartiets gruppledare Ingela Nilsson Nachtweij (C) på Dagens Vimmerby i onsdags.

Peter Högberg är allt annat än nöjd efter beskedet.

– Vi skakade hand på överenskommelsen och sedan hinner bläcket knappt torka innan de svänger. Kan man fortsätta göra upp med Centern och lita på dem?

Och vad är ditt svar på den frågan?

– Det känns svårt att lita på Centern just nu, men jag ser mig som en pragmatisk politiker och kommer fortsätta försöka nå överenskommelser.

Varför tror du att Centerpartiet svänger?

– Det finns två alternativ. Antingen orkar man inte fatta tuffa beslut eller försöker man vinna billiga poäng. Jag tror det beror på att Centern inte orkar hålla i tuffa beslut.

Centerpartiet har motiverat sin kursändring med den förbättrade prognosen för kommunens ekonomi. Högberg anser inte att förklaringen håller. 

– Men det är tillfälliga pengar och lyckad finansverksamhet som gör att vi når överskott. Det finns fortfarande stora underskott i verksamheterna. Jag tycker inte att det är ansvarsfullt, säger Peter Högberg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt