Annons:

Alliansen vill se familjecentral i Vimmerby nästa år – och få bort underskotten

Christer Jonsson, Malin Sjölander, Gudrun Brunegård och Pierre Edström presenterade alliansens tankar inför valet.

Alliansen vill se familjecentral i Vimmerby nästa år – och få bort underskotten

Nu har landstingsalliansen presenterat sitt budgetalternativ för 2019 och planen fram till och med 2021. Alliansen vill se en familjecentral i Vimmerby nästa år. Men deras huvudfokus är att få ordning på ekonomin för landstingets förvaltningar.
– Det är demoraliserande för verksamheterna att veta att budgeten inte håller, säger Christer Jonsson (C).

Annons:

Landstinget har under väldigt lång tid redovisat ekonomiskt plus efter varje bokslut. Trots det går de stora förvaltningarna med underskott. För hälso- och sjukvårdsförvaltningen handlar det om cirka 185 miljoner kronor.

Något som oppositionen ofta tar upp.

– Vi har förvisso haft ett resultat ovanför noll de senaste åren, men de stora förvaltningarna har kontinuerligt väldigt stora budgetunderskott. Det är demoraliserande för verksamheten att veta att den budget de har inte motsvarar ekonomin, säger Christer Jonsson (C).

Alliansen i landstinget kräver nu en plan för hur landstingets förvaltningar ska nå balans i sina budgetar senast 2021. 

– Det tar nog en treårsperiod att lösa det.

Deras bild är att majoriteten håller inne pengar på centrala konton.

– Alla stora statsbidrag hamnar där, det handlar om 180 miljoner kronor. Det ger majoriteten spelutrymme att ha pengar. Det är också ett medvetet att konsekvent göra överskott på pensionsförvaltningen. Det här blir paradoxalt när statsbidragen ska gå till att förbättra sjukvården. Det är oansvarigt att hålla inne statsbidrag.

Stora lokalebehov

En långsiktig utvecklingsplan för hela sjukvårdsområdet för åren fram till 2035, vill oppositionen också se.

– Det behövs en stor översiktlig plan. Det handlar om demografin, vilka behov som kommer finnas, vilka diagnosgrupper vi har. Det går att göra simuleringar för att se om och hur vi blir sjuka. Vi behöver rusta de tre sjukhusen och vi vill se över investeringsbehovet för framtiden, säger Malin Sjölander (M).

För Västerviks sjukhus handlar det om stora lokalbehov, säger hon.

– Hur länge till kan man hålla verksamhet där? Vi vill titta på det redan i höst och påbörja projektering. Det är mycket verksamhet som känner stor oro, så det är en viktig signal att satsa.

Enda kommunen utan familjecentral

Dessutom vill alliansen att primärvården ska tillföras mer resurser. Målet är att fler distriktssköterskor och att varje distriktsläkare ska ha maximalt 1 250 patienter mot 1 650 som det är i dag. 

– De kroniskt sjuka får inte den vård de ska ha, de ska inte behöva åka till sjukhusen i onödan. Vi behöver lägga mer resurser för att primärvården ska klara av det uppdraget, säger Gudrun Brunegård (KD).

En familjecentral i Vimmerby har varit på tapeten länge. Nu säger man upp det som något som måste bli verklighet.

– Nu är Vimmerby den enda kommunen utan familjecentral. Nu sätter vi ned foten på allvar. 2019 ska det finnas en familjecentral i Vimmerby.

Ett ökat samarbete mellan folktandvården och kommunerna om barns tandhälsa är viktigt, säger Gudrun Brunegård (KD). 

– Tandhälsan har försämrats under åren. Vi måste involvera även förskolorna för att lära barnen goda vanor. Det finns en fördom om att det är nyanlända, men det förekommer även bland helsvenska barn. Dagens unga föräldrar är inte vana att få hål och deras goda vanor måste överföras på barnen. En treårig, som det finns exempel på, ska inte behöva ha tänder som är sönderfrätta.

"Ett enda jobb spelar roll"

Kostnaden för bemanningsföretag ska sjunka, menar alliansen. Och man ska göra det genom att locka personal med högre lön och karriärmöjligheter.

– Vi har kostnader på drygt 150 miljoner kronor för bemanningsföretagen, där vi själva inte klarar av att bemanna. Ungefär hälften av den konstaden är en merkostnad mot att ha egen personal. Det måste vi kunna använda genom att betala vår egen personal bättre och ge attraktiva anställningsvillkor, säger Pierre Edström (L).

Han och hans allianskollegor tror att man klara det genom att frigöra de pengar som man menar i dagsläget hålls inne centralt.

Med anledning att landstinget och Regionförbundet gemensamt bildar Region Kalmar län nästa år har politikerna fått lära sig mer om dessa delar.

– Det vi kan konstatera är att det är företagarna som betalar sjukvården. Många välmående företag ger bättre sjukvård. Vi jobbar med att förbättra företagsklimatet för småföretag, som är extremt viktiga, säger Sjölander och fortsätter:

– Vi vill stärka besöksnäringen och Vimmerby och Västervik är två jätteviktiga motorer. Det gäller att ta besöksnäringsföretagen på allvar, ett enda jobb till spelar stor roll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt