Annons:

Kritik mot klubbad ishallsinvestering:

Magnus Gustafsson (M) ville ha svar på hur ishallsinvesteringen skulle finansieras. Foto: Simon Henriksson

Kritik mot klubbad ishallsinvestering: "Ska vi se fram emot en ny skattehöjning?"

Ishallen ska rustas upp för 11,2 miljoner kronor. Det fattade kommunfullmäktige beslut om på kvällens sammanträde.
Men det fanns viss kritik mot beslutet.

Annons:

Det handlade framför allt om Magnus Gustafsson (M), som snart lämnar politiken. 

– Det här är min sista mandatperiod och jag vill inte vara med om att lämna svarta hål i budgeten. 11,2 miljoner kronor är utbetalningen till den som ska utföra det här, men vem ska tillföra det som vi ska betala ut? Ska vi minska vårt eget kapital och soliditeten? Ska någon få högre hyra, är det i sådana fall Vimmerby Hockey, VIF, något ridstall eller någon annan som ska få högre avgifter? Ska någon få mindre bidrag? Ska vi se fram emot en skattehöjning på ytterligare 30 öre? frågade Magnus Gustafsson församlingen och fortsatte:

– Den här delen av beslutet fattas. Vem betalar det här? Annars lämnar vi det här som ett hål, för den som kommer att bli vald i september. Ingen har sagt hur detta ska betalas. Kan någon svara för hur det ska betalas, ser jag fram emot ett svar.

Helen Nilsson (S) svarade att finanseringen finns i investeringsbudgeten för 2019.

– Det är en gammal fråga som vi haft uppe länge. Jag får ofta till mig att det här är en påbyggd utearena, men nu fungerar det som en innearena. Isstorleken är för liten, sargen är för dålig, glaset likaså. Arbetsmiljömässigt är det inte godkänt. Ska vi ha spel på den här nivån med det lag vi har måste vi kunna erbjuda en godkänd arbetsmiljö. Och då måste vi göra något åt is och sarg. Nu tar vi det här alternativet på 11,2 miljoner kronor som en investeringar. Det ska ske under sommaruppehållet 2019, säger hon och och fortsätter:

– Jag kan inte säga exakt hur i dag, men det det finns 11,2 miljoner kronor avsatta i 2019 års investeringsbudget. Där kommer vi föreslå en ram på 75 till 80 miljoner kronor. Det kommer ligga under investeringsmedel, sedan om vi tar det med egna medel eller med lån får vi återkomma till.

"Uppenbar brist"

Magnus Gustafsson nöjde sig inte med det svaret.

– Det är en uppenbar brist att det främst är någon annan än de som brukar det som ska betala. I framtiden kan vi se en lång kö av sådant man vill att andra ska betala i kommunen. 

Helen Nilsson: 

– Vi ger redan bidrag där vi inte äger. Frödinge har fått och i nästa steg hoppas vi att Södra Vi ska få. Vi försöker uppdatera oss på de anläggningar vi har och även de som andra har.

Sverigedemokraterna yrkade på återremiss med anledning av att "finansieringen inte finns med samt att frågeställningar inte besvarats till belåtenhet". 

Anneli Jakobsson (SD) ville ha svar på vilket kylsystem som används, om beslutet tar hänsyn till en eventuell ombyggnad till publikhall A utifall att VH avancerar i seriesystemet samt hur driftkostnaderna påverkas av investeringen.

SD begärde votering om återremiss. 38 röstade för att ärendet skulle avgöras under sittande möte. Tre avstod, en moderat, en centerpartist och en miljöpartist. SD röstade nej.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Magnus Gustafsson (M) hade för avsikt att lämna in en protokollsanteckning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt