Annons:

  • Här är de populäraste politikerna i länet – enligt väljarnas kryss

    Jimmie Åkesson (SD) var den som fick flest kryss av väljarna i Kalmar län. Foton: Simon Henriksson

  • Här är de populäraste politikerna i länet – enligt väljarnas kryss

    Harald Hjalmarsson var den av de lokala kandidaterna som utmanade om en riksdagsplats som fick flest kryss.

Här är de populäraste politikerna i länet – enligt väljarnas kryss

Den preliminära rösträkningen är klar. Därmed även de preliminära personrösterna.
Allra populärast hos länsborna är dock ingen länspolitiker – utan det är Jimmie Åkesson.

Annons:

Många av väljarna i Kalmar län valde att kryssa en kandidat till riksdagen. Men när samtliga 174 valdistrikt i länet är räknade är det ingen som ser ut att kryssa sig in i riksdagen. 

För att ta en plats i riksdagen via personröster krävs det att man får fem procent av partiets röster.

Närmast är Västervikspolitikern Harald Hjalmarsson. Han stod tvåa på Moderaternas lista, men i och med att partiet tappar ett av sina mandat från länet missar han riksdagen. Hjalmarsson fick 3,97 procent av personkryssen för Moderaterna. Det är 1 102 röster.

Men det är 1,03 procentenheter från att han ska ta sig förbi riksdagsledamoten Jan R Andersson, som får 1 293 personröster och 4,66 procent.

För riksdagsledamoten Jörgen Andersson, som blev nedpetad på riksdagslistan, gick det sämre. Han fick bara 1,49 procent och 413 röster av de moderata väljarna. Carl-Wiktor Svensson fick 2,74 procent eller 761 röster om man så vill. 

Extremt stöd för SD-ledaren

Hos Centerpartiet har den nuvarande riksdagsledamoten Anders Åkesson ett starkt stöd. Han fick 1 323 personröster och 8,39 procent av rösterna. 

Ingela Nilsson Nachtweij var närmast med 569 röster, vilket motsvarar 3,61 procent.

Hos Socialdemokraterna gick toppkandidaterna starkt. Lena Hallengren fick 7,14 procent och 3 584 personkryss. Laila Naraghi fick 3,89 procent och Tomas Kronståhl 3,89. Närmast att utmana var Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic, men han bara fick 0,92 av personrösterna.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har ett extremt starkt stöd hos länsborna. Åkesson, som toppade alla listor för SD, fick 30,15 procent av kryssen. Tvåa blev utmanaren Thoralf Alfsson med 2,12 procent. Men det räcker inte för att han ska kunna kryssa sig förbi Mattias Bäckström Johansson (0,95 procent) eller Anne Oskarsson (0,28 procent). 

Jimmy Loord tar Kristdemokraternas nyvunna mandat utan problem. Han fick 3,83 procent av personrösterna med 444 röster. Långt från partiledaren Ebba Busch Thor, som fick 21,75 procent av personrösterna. 

Gudrun Brunegård fick 0,99 procent av personrösterna.

Förstanamnen starka

Hos Liberalerna, som inte tog något mandat till riksdagen, var det jämnare. Förstanamnet Mathias Karlsson fick 5,15 procent och Björn Brändewall 3,44, Sverker Thorén 3,36 och Lotta Wahlmino 3,08. 

Inte heller Vänsterpartiet eller Miljöpartiet tar något mandat, men där var förstanamnen Kaj Raving (6,27 procent) och Max Troendlé (4,67 procent) starkast.

Ann-Louise Mårth Stenman från Vimmerby fick 7,33 procent av Landsbygdspartiet oberoendes väljare – men var förstås obeskrivligt långt från ett riksdagsmandat.

SD flitigast

Totalt valde 40 046 av länets väljare att kryssa en kandidat. Flitigast att kryssa var Sverigedemokraternas väljare före Kristdemokraternas. Av de partier som tog ett mandat kryssade moderatväljarna i lägst utsträckning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt