Annons:

Nytt arbetssätt kring regionens budget och arbetet med delårsrapporter

Kristdemokraten Gudrun Brunegård vill förändra budgetrutinerna i regionen. Foto: Jakob Karlsson

Nytt arbetssätt kring regionens budget och arbetet med delårsrapporter

Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) har lämnat in en motion där de yrkar på att beslut om regionens budget och plan flyttas till regionfullmäktige i juni med start år 2020. De månadsrapporter som redovisas i regionstyrelsen vill de även ska bli mer utförliga, samt att regionen redovisar en delårsrapport årligen med start 2020.

Annons:

Skälet bakom förslaget är de stora budgetavvikelser som regionen dragits med under en längre tid: 

– Region Kalmar län har under flera år haft stora budgetavvikelser, inte minst inom hälso- och sjukvården, så kan det inte fortsätta. Därför vill vi flytta budgetprocessen till våren istället för slutet av året så att förvaltningarnas verksamhetsplaner är klara i god tid innan årets början. Att besluta om budget i november och presentera verksamhetsplanerna en bit in på det nya året ger inte stora möjligheter till följsamhet, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande Regionstyrelsen i Region Kalmar län, i ett pressmeddelande. 

Gudrun Brunegård motiverar förslaget såhär: 

– Med tanke på att verksamheterna går med ständiga underskott, behöver vi se över regionens ekonomiska uppföljning. Idag redovisas två delårsrapporter, en på våren och en på hösten. Ingen av dessa rapporter får någon rättvis behandling politiskt. På våren är det för tidigt att dra slutsatser, på senhösten för sent, i praktiken samtidigt med budgetbeslut för kommande år. Därför vill vi reformera arbetet med den ekonomiska uppföljningen. Vi vill ha mer utförliga månadsrapporter. Då kan rejäla analyser göras och styrelsen kan vidta eventuella åtgärder i tid. Vi vill dessutom att regionen framgent redovisar endast en delårsrapport, förslagsvis vid halvårsskiftet. Då krockar den inte med budgetbesluten. 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt