Annons:

Kommunstyrelsen säger nej till tiggeriförbud i Vimmerby

Kommunen säger nej till att införa tiggeriförbud i Vimmerby. Foto: Pixabay/Genrebild

Kommunstyrelsen säger nej till tiggeriförbud i Vimmerby

Sverigedemokraternas förslag om tiggeriförbud får nej från kommunstyrelsen – men Moderaterna vacklar i frågan. Marie Nicholsson flaggar för att flera ledamöter kommer att rösta för bifall i fullmäktige.
– Jag kommer rösta ja i fullmäktige, säger hon själv, bara timmar efter att hon röstat nej i kommunstyrelsen.

Annons:

Sverigedemokraterna vill införa ett lokalt tiggeriförbud på vissa utvalda platser i Vimmerby. Det handlar om Magasinsgatan, Sevedegatan, Fiskaregatan, Falkängsgatan, Storgatan och Norrtullsgatan. Motionen har beretts och i går fattade kommunstyrelsen beslut om att avslå motionens förslag.

– Vi avslog för att det inte är ett stort problem i Vimmerby och det inte känns aktuellt just nu, säger Helen Nilsson (S).

"Ingenting är lätt"

Samtliga utom SD röstade nej till motionen i kommunstyrelsen – men så kommer det inte se ut i fullmäktige. Bland annat kommer Marie Nicholson att rösta ja i fullmäktige, tvärtemot hennes agerande i KS. 

– Vi är delade i den här frågan inom M och flera kommer rösta bifall för motionen. Det beror inte på att det är en välskriven motion, utan för principen. Jag personligen tycker att tiggeri ska få finnas och att man ska få välja själv om man vill ge pengar, men det är mycket organiserad brottslighet bakom och jag vill se ett nationellt förbud.

Men du kommer rösta ja i fullmäktige ändå?

– Vi kommer inte kämpa för att motionen ska få ett bifall, men jag kommer rösta ja eftersom vi nu vet att det är mycket organiserad brottslighet kopplad till tiggeriet.

Varför ska Polisen lägga resurser på att jaga tiggarna när det är den organiserade brottsligheten ni vill åt?

– Ingenting är lätt i den här frågan över huvud taget, men att det inte är lätt ska inte stoppa en från att säga att det här är fel. Ju svårare det blir att tigga desto svårare blir det för den organiserade brottsligheten och så länge det inte finns något nationellt förbud kan kommunerna sätta stopp tillsammans. Men ett tiggeriförbud i Vimmerby löser inte problemet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt