Annons:

Oppositionsrådet:

Majoriteten slår sig för bröstet för gamla beslut, anser oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Oppositionsrådet: "Majoriteten slår sig för bröstet för gamla beslut"

Det är bara gamla beslut som alliansmajoriteten tar åt sig äran för. Det anser oppositionsrådet Helen Nilsson (S).
– De måste tänka på att vi har demokrati och börja involvera oppositionen, säger hon.

Annons:

Under den lila majoritetens styre i Vimmerby kommun fick Socialdemokraterna och Moderaterna svidande kritik av oppositionen för usel insyn och oförberedda ärenden och handlingar att hantera. 

Nu tycker Helen Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna, att det har blivit betydligt värre.

– Av respekt bör man låta en majoritet få lite tid att sätta sina roller och sin struktur, men det gäller en begränsad period. Då ska oppositionen hålla sig lugn, även om vi fick aldrig fick uppleva det. De tog över kommunstyrelsen vid årsskiftet och nu har de fått ett halvår på sig, så nu behöver vi gå in med oppositionella ögon, säger hon. 

Hon tycker inte alls att hon blivit involverad. 

– I min bok är de tre kommunalråd och jag har inte fått någon insyn, det har inte blivit bättre. Ingela (Nilsson Nachtweij) och jag har diskuterat det och då sa jag att det borde bli bättre. Jag hoppas att det sker en förändring nu efter sommaren. Den kritiken vi fick som majoritet kring att vi inte involverade oppositionen har inte blivit bättre. Snarare tvärtom. Jag tycker att jag borde få komma in mer, men de är tre partier med varsitt kommunalråd så det är klart att de har dialoger och diskussioner sinsemellan. Det är inget konstigt, men det är inte nog. De måste tänka på att vi har en demokrati och ska involvera oppositionen, säger hon och fortsätter sin kritik:

– Över sommaren har jag fått en del information av Carolina (Leijonram, kommundirektör), men inte hört något från politiken. Jag har fortfarande inga nya givar, det är våra frågor de är inne på.

"Går trögt"

Hon är också kritisk till den lista som Centerpartiet nyligen presenterade över vad man genomfört under sin tid vid makten.

– Vad jag kunde läsa att man slog sig för bröstet för, så var det inget nytt. Det är bara genomförande av gamla beslut, som vi hade också gjort. Jag tycker nog att de får igång med sin planering om något ska hända, jag vet inte om de fastnat i budget eller vad som händer. Jag upplever att det går trögt. Vi måste blicka framåt och kan inte fastna i det som gjordes förra året. Jag kan inte se att Vimmerby har blivit bättre. De genomför bara våra beslut och det opponerar vi oss förstås inte mot.

Helen Nilsson oroar sig för kommunens ekonomi.

– Ekonomin ser betydligt sämre ut och den måste de djupdyka i. Vi fick inte verkställighet i den förra SKL-genomlysningen fullt ut och vi fick vara återhållsamma med ökade utgifter så att säga, men nu ser det betydligt sämre ut. Vi fortsätter att halka efter och andra kommuner kommer nog höja skatterna och komma ifatt. Jag tycker nog att det kan vara möjligt att uppdatera SKL-genomlyssningen, för vi måste se till att se över vår ekonomi.

Har inte den nya majoriteten tagit ekonomin på allvar?

– Nej, det tycker jag inte. Det är inte säkert att vi gjort stora förändringar, men man måste se på helheten. Vi fick inte genomslag på det vi sa, för att oppositionen menade att det fanns mycket att spara på. Men det har jag inte sett några förslag på. 

Ingen egen budget

Socialdemokraterna valde att inte lägga någon egen rambudget i somras. 

– Vi återkommer till det. Det är trassligt och vi vet inte vad man säger nationellt i höstbudgeten. Vi lever på skatter, inkomster från avgifter och bidrag vi får nationellt. Vet man inte vilka bidrag man får kan man inte lägga en kommunal budget.

Är det inte ansvarslöst att som största oppositionsparti inte lägga en budget?

– Det kan man tycka, men som opposition har man alltid förmånen att förhålla sig till majoriteten. Med det läget vi hade på nationell nivå, så kan tycka att det är mer ansvarsfullt att vänta.

Hur känner du inför kommunens ekonomi?

– Jag är ganska orolig för framtiden. Det finns ingen lättnad enligt SKL och kommunerna har det inte lätt. Det är också stora rädslor i kommunerna för hur man ska hantera att Arbetsförmedlingen inte kommer jobba som tidigare. Får vi sämre tider och ingen arbetsförmedling som backar upp oss, då kan vi få problem.

Att höja skatten ytterligare kan bli en verklighet, säger hon.

– På sikt, ja, men inte nu. Det skulle ingen våga. 

Kan ni tänka er att lägga ett sånt förslag?

– Inte i år, men jag är inte främmande för att titta på det. Helst jag ser det på statlig nivå. Här slår det hårdast mot låginkomsttagare, men jag tycker inte att det är okej att säga att skatten ska sänkas nationellt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt