Annons:

KOMMUNEN VÄGRAR LÄMNA UT ÖVER 150 MEJL

Vimmerby kommun har beslutat att inte lämna ut över 150 mejl mellan HR-chefen Marie Halldén och kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Jakob Karlsson

KOMMUNEN VÄGRAR LÄMNA UT ÖVER 150 MEJL

För att närmare kunna förstå krisen på stadshuset begärde DV ut all mejlkorrespondens mellan Ingela Nilsson Nachtweij och HR-chefen Marie Halldén under de två senaste veckorna. I dag kom beskedet: kommunen vägrar att lämna ut i stort sett alla mejl.

Annons:

DV begärde ut samtliga mejl mellan Halldén, som i Carolina Leijonrams frånvaro är högsta chef på tjänstemannasidan, och det hårt kritiserade kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij under de två senaste veckorna.

När kommunens prövning nu är klar visar det sig att bara en bråkdel av mejlen mellan de två personerna lämnas ut. DV har fått ut ett tiotal mejl. Över 150 stannar i kommunens arkiv. På den listan över mejl som inte lämnas ut finns flera ämnesval som tycks ha en direkt koppling till krisen i stadshuset. 

DV har överklagat beslutet

Skälet till att mejlen inte lämnas ut är att de antingen inte ”tillhör ett ärende” eller att ärendet fortfarande pågår.

I sitt beslut hänvisar kommunen till tryckfrihetslagen med följande skrivning:

”En handling anses ha upprättats hos en myndighet, när den har expedierats. En handling som inte har expedierats anses upprättad när det ärende som den hänför sig till har slutbehandlats hos myndigheten eller, om handlingen inte hänför sig till ett visst ärende, när den har justerats av myndigheten eller färdigställts på annat sätt.”

Dagens Vimmerby har överklagat delar av beslutet som nu är överlämnat till Förvaltningsrätten. 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln skrev vi att mejlen "hemligstämplats" och "belagts med sekretess". Det var felaktiga ordval och de har nu korrigerats. Såhär beskriver den administrativa chefen Anna Erlandsson Karlsson kommunens prövning i ett mejl: 

"Benämningar som ”hemligstämplar” och ”sekretess” är inte korrekt eftersom kommunen vid sin prövning av din begäran om att få ut handlingar överhuvudtaget inte har tillämpat sekretesslagens bestämmelser. Istället har kommunen kommit fram till att handlingarna inte är ”allmänna” enligt tryckfrihetsförordningens bestämmelser och att de därför inte kan lämnas ut. Det är en väsentlig skillnad mellan att en handling ”inte är allmän” och därför inte lämnas ut och att den ”inte är offentlig”, d v s att den omfattas av sekretess."

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt