Annons:

  • KOMMUNALRÅDET I VIMMERBY POLISANMÄLD AV PARTIKAMRAT

    Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij har blivit polisanmäld av sin partikamrat Erik Paulsson. Foto: Jakob Karlsson

  • KOMMUNALRÅDET I VIMMERBY POLISANMÄLD AV PARTIKAMRAT

    Här är de sms som Ingela Nilsson Nachtweij skickat till Erik Paulsson.

KOMMUNALRÅDET I VIMMERBY POLISANMÄLD AV PARTIKAMRAT

I dag meddelade Centerpartiet att Ingela Nilsson Nachtweij får återgå till sitt kontor på stadshuset i Vimmerby. Dagens Vimmerby kan nu avslöja att Nilsson Nachtweij blivit polisanmäld av partikamraten Erik Paulsson.
– Det måste prövas om det är lagligt, men oavsett så anser jag att det är högst olämpligt, säger Erik Paulsson.

Annons:

Skälet är ett sms som Ingela Nilsson Nachtweij skickade till Erik Paulsson den 29 augusti i år. På morgonen den 29 augusti skickades Dagens Vimmerby den intervju med Erik Paulsson som DV sedan publicerade den 31 augusti och där Ingela Nilsson Nachtweij fick kraftig kritik för sitt ledarskap.

I artikeln berättade Erik Paulsson att flera tjänstemän i stadshuset riskerade psykisk ohälsa på grund av Nilsson Nachtweijs ledarskap. Han såg också en risk för uppsägningar på ledande poster.

Den 29 augusti mottog Erik Paulsson flera sms från kommunalrådet. Bland annat ett där det stod ”Vilka tjänstemän på stadshuset har du pratat med?” och ett annat där en av tjänstemännen är nämnda med ett frågetecken bakom. Konversationen kan du se nedan (om bilden inte visas kan du se den högst upp i artikeln):

 "Högst olämpligt"

Erik Paulsson har nu valt att polisanmäla meddelandena som han menar bryter mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen. Det innebär att det är förbudet för offentliga organ att eftersöka vem som lämnat en uppgift till media eller en journalist.

Anmälan kommer nu att utredas av Polisen, som bekräftar att en anmälan kommit in under förmiddagen. 

– Det måste prövas om det är lagligt, men oavsett så anser jag att det är högst olämpligt. De sms jag fått är det enda jag har skriftigt bevis på. Hörsägen gör gällande att det är fler individer på stadshuset som efter min intervju blev tillfrågade på ett mer eller mindre trevligt sätt av Ingela. Jag kan inte se annat än att meddelandena är ett brott mot tryckfriheten och meddelarskyddet, men det är upp till rättsliga instanser. Jag vidhåller att det är högst olämpligt och väljer också att gå ut med det i media. Olämpligheten är lika stora oavsett om det är brottsligt eller inte.

Blev du förvånad?

– Rent ärligt undrar jag hur Ingela Nilsson Nachtweij kunde vara så dum? Det var riktigt dumt gjort, men det är inte första gången hon skickar iväg grodor. Bland annat har hon bett media att inte lägga sig i henne arbete. Mina partikamrater säger på presskonferensen att ord står mot ord, men det här är något konkret och visar att Ingela inte har respekt för grundläggande yttrandefrihetslagstiftningen. Alla som har röstat på henne får fundera på om hon är lämplig som kommunalråd.

 "Allt måste komma upp på bordet"

Varken Peter Karlsson eller Magnus Danlid, som deltog på Centerpartiets pressträff i dag, kände till de sms som Ingela Nilsson Nachtweij skickat till Erik Paulsson.

– Vi såg det precis just nu och har inga kommenterar om det just nu, säger Magnus Danlid efter att DV visar politikerna en printscreen.

– Allt måste komma upp på bordet. Vi får till oss en massa lösa saker som vi måste sammanställa. Vi känner oss trygga i beslutet vi fattit hittills utifrån den information vi har just nu, men det kan dyka upp flera saker.

Hur ser ni på att kommunalrådet blivit polisanmäld?

– Det är lite tråkigt. Det har varit en otroligt lång process och i början kom det fram saker hela tiden. Vi har försökt jobba konstruktivt och haft förutsättningslösa diskussioner och väldigt många möten och träffar, säger Magnus Danlid.

Peter Karlsson:

– Det är inget som Erik har talat om för oss. Känner han att han ska göra en polisanmälan så ska han göra det, vi vill inte sopa något under mattan och vill ha någon ordning på det här.

Påverkar en polisanmälan förtroendet för Nilsson Nachtweij?

– Vi tog ett beslut utifrån det vi vet och är trygga med att ge vårt stöd till Ingela, men vi vill också ha en oberoende utredning och vi vill att allt kommer upp på bordet, säger Karlsson.

Danlid:

– Polisanmälan är en allvarlig händelse i sig och det måste hanteras. Vi dömer ingen ohörd. Det vi fått till oss från gruppen är att vi inte kan lyfta bort Ingela utan att kvalitetssäkra den information som framkommit.

Hur påverkar det situationen?

– Det är något som är allvarligt, men det är ingen som är dömd förrän en eventuell utredning är klar. Det är bättre att proffsen utreder det. Under den här processen har det varit många uttryck i media och emellanåt känner vi att det är många som berättar i andrahand och i tredjehand. Vi måste kvalitetssäkra den här processen.

Tidigare i år skrev Nilsson Nachtweij att media inte skulle lägga sig i lönesättningen för Carolina Leijonram. Nu kommer det här. Vad säger de sakerna om hennes syn på transparens och fria medier?

– Vi ska ha ett öppet förhållningssätt till media och det här måste hanteras.  

Med tanke på allt som framkommit, hade det inte varit bättre att låta Ingela Nilsson Nachtweij ta en timeout under den oberoende utredningen?

– Det är bara kommunstyrelsen som kan initiera en utredning och för att kommunstyrelsen ska fungera måste Ingela vara tillbaka i tjänst.

Ja men ni är ju majoritet oavsett Nilsson Nachtweijs fysiska närvaro?

– Ja så är det, men vi känner oss trygga med det här beslutet. Vi måste ta fram alla saker och allt måste upp till ytan. Vi hoppas att det kommer något bra ur det här och att vi får en nystart.  

Dagens Vimmerby har sökt Ingela Nilsson Nachtweij via både telefon och sms. Såhär skriver hon i ett sms: 

"Jag har inte medvetet efterforskat någon källa och välkommnar att frågan utreds". 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt