Annons:

Majoritetens skattehöjning splittrar M och KD

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD).

Majoritetens skattehöjning splittrar M och KD

Om Moderaterna och Kristdemokraterna fick styra region Kalmar län visste de hur den skulle styras, men de är inte överens om hur arbetet med regionen ska finansieras. Där går deras åsikter tydligt isär. Ett parti vill spara medan det andra vill satsa.

Annons:

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) höll presskonferens i måndags om hur de båda partierna ser på hur Region Kalmar län ska utvecklas. Det är mycket de är överens om och det första är at de vill skrota regionens överskottsmål på två procent.

- Vi anser att det överskottsmålet måste minskas till 1,2 procent för att på sikt återställas till två procent, men i det här läget när ekonomin är dålig, ska man inte ha det målet, säger Malin Sjölander.

Hon säger också att den skattehöjning som majoriteten, S, L och C har beslutat om på 49 öre, ger högre intäkt till regionen med 40 miljoner kronor än vad man behöver.

- Tillsammans ger det 100 miljoner kronor, säger Malin Sjölander.

Hon säger att Moderaterna inte vill se någon skattehöjning alls. Medan Kristdemokraterna vill ha en skattehöjning på 25 öre.

Anledningen till att KD vill ha en skattehöjning är att de satsar 61 miljoner kronor på förbättringar i regionen de anser vara helt nödvändiga.

- Det handlar om att regionen måste bli en mer attraktiv arbetsgivare. Medarbetare ska få lön efter ansvar och kompetens. Därför lägger vi 25 miljoner kronor mer än vad majoriteten gör i sin budget, säger Jimmy Loord.

Övriga satsningar är sju miljoner kronor på färdtjänst, nio miljoner kronor på BUP, då KD ser att ohälsan bland barn och unga ökar kraftigt i Kalmar län samt att de vill satsa 20 miljoner kronor på en ambulanshelikopter.

Moderaterna är mer blygsamma i sina satsningar. De satsar totalt sex miljoner kronor. Tre miljoner på att utveckla barn-och ungdomspsykiatrin samt tre miljoner kronor på det regionala företagsverksamheterna.

- Vi Moderater står bakom KD:s satsningar men inte i år, då vi anser att vi måste få ordning på regionens dåliga ekonomi först och främst, säger Malin Sjölander.

För övrigt är Moderaternas budget en sparbudget där partiet drar in på IT-kostnader och kollektivtrafik samt utbildningar. De menar också att Folkhögskolor och KLT kan bli mer självfinansierade då det gäller att ge fler uppdragsutbildningar samt att få in mer reklamintäkter.

Minska beroendet av hyrpersonal

Det partiet är överens om är att minska beroendet av hyrpersonal, från fem procent till två procent.

- Det ger en kostnadsminskning på 120 miljoner kronor, säger Malin Sjölander.

Partierna vill också minska på administrationen i regionen.

- Vi har en tydlig uppfattning om att det finns personal som inte är kopplat mot kärnverksamheten, sjukvård och kollektivtrafik. Det ska ses över, säger Malin Sjölander.

De vill även spara pengar genom att senarelägga en del investeringar. Vilka är oklart, men enligt Malin Sjölander finns det flera projekt som kan vänta.

 

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt