Annons:

PRISET SATT FÖR NYA SOPSORTERINGEN

Så här ser de nya soptunnorna ut. De ger mindre belastning på miljön och mer på plånboken. Foto: VEMAB

PRISET SATT FÖR NYA SOPSORTERINGEN

Alldeles nyss röstade fullmäktige igenom förslaget på ny renhållningstaxa. Det billigaste alternativet blir cirka 1 000 kronor dyrare jämfört med i dag.

Annons:

I dag betalar Vimmerbys hushåll 1 903 kronor per år för sin sophämtning om man, som de flesta, har ett kärl på 190 liter. Från och med nästa år blir det billigaste alternativet cirka 1 000 kronor dyrare. 

Det bestämde ett i stort sett enigt fullmäktige alldeles nyss. Enda partiet som motsatte sig var Sverigedemokraterna, vars krav på återremiss dock kom för sent.

I dag betalar hushållen 1 903 kronor per år för sophämtning. Det billigaste alternativet från och med 2017 ligger på 2 750 kronor. Men det kan bara hushåll med max två personer välja. För en vanlig familj är det 2 875 kronor per år som gäller.

Då väljer man kommunens gröna alternativ, vilket är det mest miljövänliga. Man får då totalt åtta olika fack i två 370-literskärl och kan sopsortera i hemmet. 

Tre alternativ

Kommunen kommer att marknadsföra ytterligare två alternativ: ett gult och ett rött.

Det gula innebär ett kärl med fyra olika fack: matavfall, restavfall, mörkt glas och tidningar. Kostnad: 3 000 kronor.

Det röda innebär att man har kvar samma kärl på 190 liter som man har i dag, med ett fack där matavfall och restavfall blandas. Kostnad: 3 688 kronor.

Sophanteringen får inte göra överskott, men kostnaderna ökar något med det nya systemet. Taxan börjar att gälla från och med 1 januari 2017. Innan dess kommer samtliga hushåll få information om de tre alternativen.

 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt