Annons:

Barns munhälsa i Vimmerby diskuteras:

Helen Nilsson (S) vill att arbetet med barns munhälsa intensifieras.

Barns munhälsa i Vimmerby diskuteras: "Inte sämst i länet"

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) oroar sig över barns munhälsa i Vimmerby i en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

I interpellationen skrev Helen Nilsson att Vimmerbybarnens munhälsa hamnar långt ned när kommunerna i länet jämförs. 

”Det oroar då vi alla vet att dålig tandstatus påverkar vuxenlivet negativt, både livskvalitet och ekonomi. Den 1/1 2020 blir barnkonventionen lag och då ställs barn och ungas livsvillkor än mer i fokus. Vi politiker i Vimmerby ska i vårt arbete ha ett barnperspektiv och ett folkhälsoperspektiv", skrev hon. 

I interpellationen ställde hon frågan om vad BUN:s ordförande Peter Karlsson (C) tänker göra för att förbättra olikheter mellan barn i kommunen och mellan barn i Vimmerby och andra kommuner. 

– Världshälsoorganisationens mål är att 80 procent av sexåringarna ska vara kariesfria. Det är viktigt att små barn borstar tänderna och det finns ett antal kommuner som infört tandborstning på prov i förskolan. Västervik har infört det som ett försök och det diskuteras. Vi kommer ta del av deras utvärdering och se om det är ett sätt att förbättra barns munhälsa. Vi arbetar med frågan och kommer lägga fram förslag för att förbättra munhälsan, svarade Peter Karlsson i samband med senaste fullmäktigesammanträdet.

Ett svar Helen Nilsson verkade relativt tillfreds med.

– Det är bara att man fört upp det på dagordningen. Är man angelägen att göra det här på riktigt kan man ta kontakt med Högsby, som varit igång med det i många år och få en uppdatering därifrån, sa hon.

– Kontakt är tagen med Högsby. Vi är inte heller sämst i länet, även om vi inte når det 80-procentiga målet, avslutade Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt