Annons:

Regionen bygger ut coronavården kraftigt – behöver hjälp från andra regioner

Region Kalmar behöver hjälp från andra regioner för att komma upp i tillräckligt antal intensivvårdsplatser. Foto: MostPhotos

Regionen bygger ut coronavården kraftigt – behöver hjälp från andra regioner

Region Kalmar utökar kapaciteten för att vårda coronapatienter ytterligare. Målet är att regionen ska kunna vårda 260 patienter, varav 50 vårdas på intensivvårdsavdelning. När det gäller antalet intensivvårdsplatser behöver Kalmar hjälp från andra regioner. 

Annons:

Innan coronapandemin hade Region Kalmar tillgång till tolv intensivvårdsplatser. För ett par veckor sedan utökades antalet till 30 och nu har krisledningsnämnden fattat beslut om att ta ytterligare höjd. Målet är att kunna vårda 50 coronapatienter med intensivvård. 

För närvarande får fem coronapatienter i länet intensivvård. 

Antalet vårdplatser för coronasmittade dubbleras inom de kommande veckorna. I dag har länet 100 vårdplatser samt 30 IVA-platser. Nu är målet 210 vårdplatser och 50 IVA-plater. 

Beslutet är baserat på en analys av Folkhälsomyndigheten som baseras på utvecklingen i Lombardiet i Italien – ett av de områden i världen som drabbats värst av coronapandemin. 

Behöver hjälp från andra regioner

Region Kalmar har varit skonsamt drabbat, men sedan förra veckan ökar antalet bekräftade fall snabbare. I dag finns det 150 bekräftade fall och 32 av dem vårdas på sjukhus. Att få fram tillräckligt antal intensivvårdsplatser kommer man inte klara: 

"När det gäller vårdplatser beräknas Region Kalmar län klara av uppgiften. I dagsläget är 150 vårdplatser lediga per dygn. Däremot kommer regionen att behöva hjälp av andra regioner när det gäller intensivvårdsplatser. Här sker i dag ett organiserat samarbete genom Socialstyrelsen."

Ingen coronavård i Oskarshamn

Utökningen av antalet coronaplatser kommer att ske i sex steg och nu sätts detaljplaneringen igång. 

– Det är inte alls säkert att så många vårdplatser verkligen kommer att behövas, men det är viktigt att vi planerar för betydligt fler patienter än vad som vårdas i dag, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i ett pressmeddelande. 

Nämnden beslutade även att det inte kommer bedrivas någon coronavård på sjukhuset i Oskarshamn.

"Det blir enbart Länssjukhuset i Kalmar och Västerviks sjukhus som kommer att ta emot covid-19-patienter. Oskarshamns sjukhus kommer att förberedas för att i första hand ta emot geriatriska patienter som kan komma att flyttas från Länssjukhuset i Kalmar", skriver man i ett pressmeddelande. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt