Annons:

NÄMNDEN TÄNKER OM – VILL BYGGA NYTT I VIMMERBY

Det blir ingen utbyggnad av Vidala i Södra Vi. Foto: Arkivbild

NÄMNDEN TÄNKER OM – VILL BYGGA NYTT I VIMMERBY

I många år har kommunen arbetat för en utbyggnad av Vidala i Södra Vi. Nu kastas allt i papperskorgen. I stället vill socialnämnden bygga ett nytt äldreboende i Vimmerby.

Annons:

Beslutet om att helt ändra inriktning fattades vid det senaste sammanträdet med socialnämnden. Dagens Vimmerby har tidigare rapporterat om att den planerade utbyggnaden blir 50 miljoner dyrare än beräknat; från 60 och till 100-110 miljoner. Även driften på Vidala blir dyrare än vad man har tänkt. Hyreskostnaden för nämnden skulle bli 153 000 kronor per plats på Vidala. För relativt nybyggda Borghaga och Vimarhaga betalar nämnden 75 000 per plats och år. 

”Trots höga investeringskostnader och höga löpande driftskostnader utgör nuvarande byggnaden Vidala och tillbyggnaden tillsammans inte ett optimalt utformat vård- och omsorgboende som motsvarar behov vad gäller kvalitet för brukare och arbetsmiljö för medarbetare”, skriver nämnden i det beslut som skickats vidare till kommunstyrelsen.

 Vill se ställningstagande för Kvillgården

Därför dumpas nu planerna på en utbyggnad i Södra Vi. I stället vill nämnden se ett nytt vård- och omsorgsboende i Vimmerby där efterfrågan bedöms vara större. Facken är också inne på den linjen medan det råder delade meningar i pensionärsrådet.

I beslutet betonar nämnden att Vidala ska finnas kvar och utvecklas.

”Om Vidala blir kvar kommer den högre personalkostnaden att finnas kvar. Skillnaden är att den höga investeringskostnaden undviks och ger då bättre förutsättningar för att skapa fler lägenheter i Vimmerby stad”, skriver nämnden.

Däremot menar man att ett ställningstagande för Kvillgården i Storebro, med 19 lägenheter, måste fattas.

Vi har sökt nämndens ordförande Lars Sandberg (C). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt