Annons:

Slår larm om hemtjänsten – ”Verkar vara lite kaos”

En dement 90-åring mötte 17 olika medarbetare från hemtjänsten inom en tvåveckorsperiod. Bilden är en genrebild. Foto: Pressbild

Slår larm om hemtjänsten – ”Verkar vara lite kaos”

Hans mamma är 90 år och får hemtjänstpersonal två gånger per dag. På de två senaste veckorna har hon fått besök av hela 17 olika medarbetare.
– Jag tycker inte att det är acceptabelt, säger brukarens son.

Annons:

Sverige har inte lyckats freda äldreomsorgen från coronapandemin och en stor andel av dödsfallen finns inom antingen särskilda boenden eller personer som har hemtjänst. I Vimmerby kommun har ingen verksamhet ännu fått in smittan – men en anhörig är absolut inte nöjd med hur det fungerar.

– Jag har bett mamma notera hur många olika personer som kommer under en tvåveckorsperiod. Hon har två besök om dagen och har haft 17 olika medarbetare på två veckor. Det tycker jag inte är acceptabelt. Jag tycker att det verkar vara lite kaos och får höra att medarbetarna själva får organisera om för att få ned antalet personer som varje brukare möter.

 "Inga munskydd eller visir"

Under perioden har mamman alltså haft 28 besök som utförts av 17 olika medarbetare.

– Min mamma är över 90 och har diabets och högt blodtryck. I det här läget tycker jag att man ska arbeta för att det ska vara så få som träffar henne som möjligt, men jag förstår också att det kan vara svårt. De äldre känner sig tryggare om det är samma personer som kommer och jag tänker att det vore bra för de som jobbar också.

Den anhörige berättar också att mamman emellanåt får säga till personalen att ta på sig skyddshandskar.

– I vanliga fall har de handskar, men ibland får min mamma påminna dem. De har inga munskydd eller visir. De jobbar nära min mamma, men Folkhälsomyndigheten säger ingenting om det. Det är upp till kommunen.

"Det är inte bra när det blir många"

Lars Sandberg (C) är ordförande i socialnämnden: 

– Det har vi fått till oss både i år och förra året att våra brukare får ta emot väldigt många medarbetare och det är naturligtvis inte bra. Sedan kan man inte hur låg siffra som helst. Mycket styrs av hur många insatser man behöver. Det gäller att försöka att få ned de här sifforrna. Det har vi diskuterat och vi hade det uppe i fullmäktige redan förra året. Det är inte bra när det blir många, det är bättre ju färre det är.

Är 17 olika medarbetare på två veckor för mycket? 

– Det beror på hur många insatser man har. Jag vill inte ge någon siffra på det. Emmaboda brukar ligga väldigt lågt på det här området, men jag vet inte om deras nivå är något att sträva efter. Jag vet att man försöker pussla ihop det så gott det går. Det låter högt och vi borde försöka komma ned liten grann. Vi behöver inte ligga över snittet i riket och i länet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt