Annons:

KD besökte Tuna Gård – så vill partiet hjälpa lantbruket

Bill Nelson, ordförande Kalmar läns jägarförbund, Kjell Davidsson, arrendator för jordbruket på Tuna gård, Anders Andersson (KD), regionråd med ansvar för bl a besöksnäring, Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot från Vimmerby, Åke Hammarskjöld, markägare på Tuna gård, riksdagsledamot Kjell-Arne Ottosson (KD), talesperson i vilt-, jakt- och miljöfrågor. Foto: Pressbild

KD besökte Tuna Gård – så vill partiet hjälpa lantbruket

Vildsvin är ett stort problem för många lantbrukare. I tisdags besökte flera politiker från Kristdemokreterna Tuna Gård för diskussion om nuvarande läge och partiets förslag på åtgärder. 

Annons:

Med på träffan fanns bland annat riksdagsledamöterna Gudrun Brunegård och Kjell-Arne Ottosson, som är partiets talesperson i vilt-, jakt- och miljöfrågor. Från gårdens sida fanns Åke Hammarskjöld och arrendatorn Kjell Davidsson med. 

Vildsvinens population har ökat kraftigt under de senaste åren och orsakar en hel del problem för lantbruket. KD har tagit fram ett paket med flera åtgärder: 

 

 

– Kristdemokraternas politiska vildsvinspaket går ut på att länsstyrelserna ska sätta upp mål för antalet vildsvin som ska skjutas i de hårdast drabbade länen. Jägare och jakthundar ska utbildas och trikintest ska vara gratis. Utsatta odlingar ska få hjälp att stängslas mot vildsvin och inköp av fällor bör kunna få bidrag. Dessutom ska jägare ska kunna sälja viltkött till butiker och restauranger. Vi tycker också att man regelbundet ska använda vildsvinsskött i skolrestauranger, äldreboenden och sjukhus, både för att få avsättning för köttet och för att befolkningen ska bli vana vid det. Det är ju ett ekologiskt och närproducerat kött, som även de som är vegetarianer av ideologiska skäl kan äta, säger Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och jakt- och miljöpolitisk talesperson, i ett pressmeddelande. 

"Bättre och mer miljövänligt"

Brunegård vill se minskad import av vildsvinskött: 

– I dag importeras tonvis med vildsvinskött, framför allt från Polen och Frankrike, vilket används i livsmedelsindustri och på restauranger. Det vore både bättre och mer miljövänligt att ge de svenska jägarna möjlighet att kunna avyttra svenska vildsvin, säger Gudrun Brunegård. 

På Tuna Gård har man byggt upp ett lag med frivilligjägare i närområdet som snabbt rycker ut om det dyker upp vildsvin i området. Det har räddat odlingarna från angrepp under de senaste åren. 

 

 

– Den speciella modell för att hålla koll på vildsvinsbeståndet, som man arbetat fram på Tuna gård, inger hopp om att det faktiskt finns sätt att förena de stundom motstridiga intressena hos jakt och jordbruk, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt