Annons:

Därför tar kommunen in konsult som chef redan nästa vecka

Mattias Karlsson kommer inte att leda arbetet på ekonomiavdelningen under sista tiden av sin anställning i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Därför tar kommunen in konsult som chef redan nästa vecka

Ekonomichefen Mattias Karlsson slutar sista december, men har en del innestående semester att ta ut. Utöver det har ekonomiavdelningen haft en del vakanser under den senaste tiden.
Det är förklaringarna till att kommunen nu plockar in konsulten Håkan Ilestrand som tillfällig chef från och med nästa vecka.  

Annons:

Konsulten Håkan Ilestrand lämnar uppdraget som tillfällig verksamhetschef hos räddningstjänsten och hoppar över till ekonomiavdelningen där han kommer att fungera som tillfällig chef. Kostnaden blir densamma: cirka 140 000 i månaden för en tjänst på 75 procent.

Ekonomichefen Mattias Karlsson slutar sista december. Fram till dess kommer han att utföra andra uppgifter.

– Mattias Karlssons tid kommer att användas till viktiga expertfrågor där han ensam sitter inne med viktiga kunskaper inom bland annat inom pensionsområdet, finansområdet samt att slutföra en del pågående policydokument inom verksamhetsområdet. Det är därför av stor vikt att han får slutföra och överlämna sina kunskaper till andra medarbetare. Att samtidigt ansvara för ledning och styrning av medarbetare på ekonomiavdelningen samt att leda andra ekonomifunktioner i kommunkoncernens ekonomistyrningsarbete är inte möjligt rent resursmässigt, därav denna lösning, skriver kommundirektören Carolina Leijonram.

Kan behövas i ett halvår 

Utöver det har ekonomiavdelningen haft en del frånvaro och har dessutom tunga uppgifter framför sig, enligt Leijonram. 

– Ekonomiavdelningen har under lång tid haft vakanser och en del frånvaro på grund av sjukdom vilket gör att man också prognostiserar med ett ekonomiskt överskott för avdelningen. Det här gör å andra sidan att arbetet har blivit eftersatt. Samtidigt som vi nu går in i en period med intensivt arbete kring budget 2021, kommande bokslut och budget 2022 och att leda parallella processer kring ekonomistyrning inom koncernen för att inrymma verksamheten inom ram.

Kommunen kommer att upphandla en tillfällig ekonomichef och när den kan finnas på plats är oklart i nuläget. 

– Hur länge just Ilestrand blir kvar som interimslösning har att göra med hur upphandlingsprocessen fortskrider och resulterar. Men en interimslösning kommer säkert att behövas under cirka ett halvår.

 "Förtroendet har inte påverkats"

Förra veckan publicerade Dagens Vimmerby en granskning om räddningstjänstens anlitande av Unik Resurs vid tre rekryteringar. Kostnaden landade på en kvarts miljon och detta under samma period som Håkan Ilestrand, inhyrd från just Unik Resurs, var ansvarig för verksamheten.

Samhällsbyggnadschefen Andreas Horste menade att det var han som tagit besluten. Kommundirektören har kvar sitt förtroende för Unik Resurs.

– Förtroendet har inte påverkats. Vi har under åren använt Unik när vi rekryterat framförallt till strategiska chefstjänster. Vi är mycket nöjda med de tjänster vi köpt och som resulterat i de anställningar vi gjort. Just Håkan Ilestrand har även tidigare arbetat på ekonomiavdelningen och gjort mycket goda insatser vid dessa tillfällen.

Tycker du att det är rimligt att en person som Vimmerby kommun hyr från Unik Resurs står som kontaktperson för Vimmerby kommuns räkning i ett avtal med Unik Resurs?

– När han eller någon annan hyrs in på tillfälliga uppdrag så får man ett specifikt uppdrag. Även om det är som hyrchef så ingår det vissa uppgifter i den rollen. Ibland kan situationer uppstå där det är olämpligt att den inhyrda chefen (eller ordinarie befattningshavare) beställer, då går överordnad in och tar ansvar för beställningen även om hyrchefen är ”kontaktperson”.

 Kommer anlita externt bolag

Även när det gäller rekryteringen av en ny ekonomichef kommer en extern rekryteringsfirma sköta uppdraget.

– En upphandling kommer att genomföras under hösten om inte ett nytt SKR-avtal träder i kraft innan dess.

Har ni upphandlat de tjänster som ni beställt genom Unik Resurs?

– Vi avropade då tjänster från ett gammalt SKL-avtal som nu löpt ut. Just nu pågår som sagt en ny upphandling. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt