Annons:

Vill satsa nästan 200 miljoner på att hämta ikapp vårdskulden

Angelica Katsanidou (S) regionens ordförande.

Vill satsa nästan 200 miljoner på att hämta ikapp vårdskulden

Regionen presenterade i dag de satsningar som man tänker göra mellan åren 2021 till 2023. Det är sju punkter som man lyfter fram som speciellt viktiga. En satsning på 50 miljoner kronor på bredbandsutbyggnaden är en av de saker som sticker ut. 

Annons:

Angelica Katsanidou (S) är ordförande i regionstyrelsen och leder länsunionen som i dag presenterade sin budget för 2021 och plan fram till år 2023. Det är sju punkter som hon vill lyfta fram lite extra. Bland annat satsas 195 miljoner på att komma ikapp vårdskulden som pandemin orsakat. 

– Vi satsar resurser för att komma ifatt med de operationer som blev uppskjutna i våras på grund av Coronapandemin, säger Angelica.

Pandemin gjorde att mycket av sjukvårdens resurser gick till att ta hand om alla patienter som insjuknat i Covid-19.

– Vi satsar också extraresurser till jämlika och jämställda löner. Vi höjer friskvårdsbidraget till våra anställda till 2 000 kronor per år och vi gör en utbildningssatsning för våra undersköterskor så de kan läsa till specialistundersköterskor med bibehållen lön.

Regionen stärker också logopeder inom strokevården.

– Det är viktigt att de patienterna får tillbaka sitt språk så de kan komma tillbaka till ett vardagsliv.

Bredbandssatsning

Regionen ser att det finns en jätteutmaning i länet och det är att alla ska ha tillgång till bredband.

– Vi satsar därför 50 miljoner kronor. Tanken är att de pengarna ska växlas upp tillsammans med andra aktörer för att det på allvar ska bli fart på bredbandsutbyggnaden, säger Angelica Katsanidou.

Regionen vill också satsa på psykisk ohälsa hos barn och unga.

– Vi satsar fem miljoner kronor på det som kan räknas som den nya folksjukdomen hos barn och unga. Fler unga kan behöva samtalsstöd än tidigare på grund av pandemin.

Hur kommer ni att fånga upp dem?

– Jag tänker att vi måste kraftsamla tillsammans med olika huvudmän. Regionen och kommunerna gör det ihop så vi fångar upp de barn och unga så tidigt som möjligt som behöver samtalsstöd, innan de kommer in i vården.

Investeringar

Den största enskilda investeringen under perioden för Regionen är bygget av specialistpsykiatrin i Västervik.

– Den kostar cirka en och en halv miljard kronor, säger Angelica.

Trots att det varit ett omtumlande år med Coronapandemin har Region Kalmar lyckats bra med att göra budgetsatsningar och planera framåt, anser Angelica Katsanidou.

– Utifrån omständigheterna känns det bra och det underlättar att vi har en regering som ställer upp med resurser som den gör, säger Angelica Katsanidou.

Skattesatsen föreslås ligga kvar på 11,86 kronor.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt