Annons:

Kontroll på ekonomi och satsning på personal är M+KD:s prioriteringar i regionen

Malin Sjölander (M) Jimmy Loord (KD)

Kontroll på ekonomi och satsning på personal är M+KD:s prioriteringar i regionen

Moderaterna och Kristdemokraterna har tagit fram ett eget förslag till budget för region Kalmar län. De har plockat in 114 förslag till förbättringar och därifrån lyfter de tre viktiga förändringar. Kontroll på ekonomin, satsningar på personalen och ökad satsning på barn- och ungdomspsykiatrin.

Annons:

Både M och KD konstaterar att Region Kalmar gör ett stort överskott i år, runt 200 miljoner kronor. Med de menar att det kommer en tid framöver där ekonomin inte är så bra som den är i år och då krävs det eftertanke och planering.

– Det ser dystert ut redan 2022 och 2023. Vi står inför stora investeringar och vi vet inte vilka statsbidrag som vi kommer att få framöver, säger Malin Sjölander (M) regionråd.

Hon slår också ett slag för att regionen måste bryta kostnadsutvecklingen för hyrpersonal.

– Vi tror att regionen landar på 250 miljoner kronor för hyrpersonal, säger hon.

Det är främst sjuksköterskor som hyrs in medan kostnaderna för inhyrda läkare minskar. Malin vill också göra det mer lönsamt att jobba inom vården, framförallt om man har tagit på sig ett ansvarsområde och vidareutbildat sig.

– Lönen är viktig, man ska få betalt för att man tar ansvar.

Totalt satsar M+KD 20 miljoner kronor mer på personalen än vad majoriteten gör i sin budget.

BUP

M+KD vill också se ökade satsningar på Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP).

– Den psykiska ohälsan ökar bland unga och tillgängligheten blir sämre. Vi vill erbjuda vårdval och ta hjälp av privata aktörer som kan hjälpa till, säger Jimmy Loord, (KD).

Samtidigt vill man satsa på att hjälpa föräldrar att ta hand om ungdomar som mår dåligt psykiskt.

– Ge dem verktyg för att de ska kunna stötta sina ungdomar. Det handlar inte om att föräldrarna ska göra fördjupande insatser utan kunna diskutera med ungdomarna när pojk- eller flickvännen gjort slut. Sådana saker som händer i livet, säger Jimmy Loord.

Man lyfter också fram att läkare ska kunna ge sociala aktiviteter på recept.

Digitalisering

Partierna ser också att digitaliseringen är en stor möjlighet för regionen.

– Digitaliserade vårdmöten har ökat, därför vill vi att regionen utreder om man ska införa helt digital hälsocentral som har öppet dygnet runt, säger Malin Sjölander.

Jimmy Loord säger också att de båda partierna vill ha två cancercentra i regionen. Ett i Västervik och ett i Kalmar.

– Cancerbehandling blir mer av medicinering än att man skär i kroppen. Därför vill vi se två cancercentra i regionen, där medborgarna får närhet till sin vård. När sjukdomen kräver specialbehandlingar får patienterna resa till en specialistläkare som kan ge rätt behandling, säger han.

Totalt satsar M+KD 59 miljoner kronor mer än vad majoriteten gör. Pengarna kommer främst från minskning av kostnaderna då man väljer att effektivisera verksamheterna med 75 miljoner kronor.

– Det handlar om att ta hjälp av digitaliseringen och effektivisera administrationen, säger Malin Sjölander.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt