Annons:

Därför hoppar Ylva Sandström av

Ylva Sandström (M) tar timeout från politiken och hoppar av sitt ordförandeuppdrag för kultur- och fritidsnämnden. Foto: Simon Henriksson

Därför hoppar Ylva Sandström av

Ylva Sandström tar en timeout från politiken och hoppar av ordförandeuppdraget i kultur- och fritidsnämnden. Orsaken är att hon inte är överens med majoriteten om budgeten. – Jag är politiskt deprimerad, säger Ylva Sandström (M).

Annons:

Ylva Sandström (M) har inte deltagit i någon av budgetvoteringarna. I morse kom förklaringen: kultur- och fritidsnämndens ordförande hoppar av sitt ordförandeuppdrag – och tar timeout från politiken på obestämd tid.

– Jag behöver distans och jag behöver känna efter. Det här har tagit otroligt mycket av min tid under de senaste sex månaderna och jag känner mig rejält politiskt deprimerad, säger Ylva Sandström i en intervju med Dagens Vimmerby.

Anledningen är att Ylva Sandström inte kan stå bakom majoritetens budget, som innebär nedläggning av två skolor och en förskola.

– Vi har inte fokuserat på rätt saker i budgetprocessen. Vi har inte försökt att ta reda på varför människor mår dåligt i Vimmerby kommun, i stället har vi fokuserat på besparingar i nämnderna. Det är många som mår väldigt dåligt, även anställda inom Vimmerby kommun. Vikariekostnaderna är höga och vi har en hög andel sjukskrivna. Sjukskrivningarna är inte problemet, utan omständigheterna runt omkring.

Har majoriteten gjort det för lätt för sig?

– Ja, så är det nog. Jag hade stora förväntningar på budgetarbetet och hade gärna försökt ta reda på vad som ligger bakom. Men så har inte utgångspunkten alls varit.

Är du besviken?

– Ja, jag är väldigt besviken.

Kortsiktig lösning

Att lägga ner skolor är en kortsiktig lösning, anser Ylva Sandström.

– Att flytta pengar därifrån och till något annat löser inte problematiken. Vi har stora problem med att människor mår dåligt, det visade SKL:s rapport. Vi har inte ett tillräckligt starkt första nät. Vi har skurit ner på de generella, förebyggande insatserna. Våra problem finns i placeringarna och det blir en nedåtgående negativ spiral. Vi skulle ha fokuserat mer på varför och grottat ner oss mer i SKL:s rapport. Vad har vi för problem? Varför har vi dessa problem? Hur ska trenden vändas? Behövs det fler kuratorer, fler fritidsledare, fler verksamheter som Bubblan? Jag köper nedskärningarna, men det måste finnas en tanke och ett sökande efter vad som är själva problemet.

Har det inte gjorts tillräckligt?

– Nej, majoriteten har inte gjort tillräckligt. Jag har försökt att föra fram de här frågorna och fokuserat på SKL-rapporten, där det framgår att vi avviker när det gäller individ- och familjeomsorgen, gymnasieskolan och barnomsorgen. Vad är det som gör det? Den här analysen skulle vi gjort tillsammans. Vi fick tips av SKL på vad man kan göra, som utförsäljning av tillgångar, ökade intäkter och höjd skattesats. Men någonstans måste vi ta reda på hur problemen har uppstått.

Tittat på Oskarshamn

Ylva Sandström tror att skolnedläggelsen kan få negativa konsekvenser i det långa loppet.

– Vi har inte löst problemet för det. I stället gör det skyddsnätet svagare. Vad ska man plocka härnäst? Vad blir nästa steg när man ser att socialens problem inte löser sig av det här? 

Varför har man inte försökt analysera det här mer?

– Jag vet inte, men det här är min förklaring och min analys. Lösningen på socialens problem finns inte i socialen utan i andra verksamheter som riktar sig mot barn, unga och föräldrar. Vår viktigaste uppgift som kommun är att se till att människor mår bra, det är också en samhällsekonomisk vinst. Vi måste hitta en strategi för att lösa kostnaderna som innefattar alla verksamheter.

Borde man ha tagit in en expert utifrån, menar du?

– På nätet finns mycket riktlinjer och vilken hjälp och stöd man kan få. Men varför kom inte SKL till Gränsö? Varför gjordes ingen uppföljning på rapporten? På kultur- och fritid har man skurit ner mycket tidigare i omgångar och då ser vi resultatet. I Oskarshamn har man jobbat jättemycket med förebyggande och där har man också lyckats minska antalet placeringar rejält.

Det är fullt möjligt?

– Det är definitivt inte omöjligt. Det finns recept, men då måste man vilja också.

Menar du att det finns en ovilja från politiken?

– Nej, det ska jag inte säga. Men det här är den analysen jag har gjort och ingen annan har landat i samma analys.

Vad kunde man konkret ha gjort?

– Det hade varit bra om bolagen varit med i budgetproessen. Eftersom SKL säger att kommunen i grunden har en god ekonomi, men att problemet är att människor mår dåligt. Då måste vi ju ha en strategi för det och hitta problemet. Under en kortare period kanske det kunde ha gått att lösa med höjd skatt eller avkastning från bolagen. Att lägga ner skolor ger inte rätt effekt. Jag ser också möjligheter inom IT. Jag tror att det finns smartare lösningar än Itsam.

Tycker du att man borde gå ur samarbetet?

– Jag tycker inte att lösningen som den är idag är bra. Jag tror att det finns bättre sätt.

Vilka sätt skulle det vara?

– Jag tycker att det är väldigt låst. Det man behöver är ett bra nät och en bra uppkoppling och jag tror inte att IT kommer bli dyrare i framtiden.

Deltog inte

I stället för att, som Morgan Esping, rösta nej till budgeten valde Ylva Sandström att inte delta.

– Jag ville inte driva igenom en politik jag inte kan stå bakom.

Varför röstade du inte nej?

– Jag vill inte gå emot politikerna eller tjänstemännen. Det här är Moderaternas budget och då var det bättre att det kom en ersättare i stället för mig.

Att ta fram ett eget budgetförslag som Magnus Gustafsson var aldrig aktuellt.

– Det är inte realistiskt som ensam person. Jag kunde inte det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt