Annons:

Tomas Kronståhl (S) riksdagsman från Västervik.

Marknadshyror sänker Socialdemokraterna – Vänstern vinnare

Socialdemokraterna tappar väljarstöd, visar Novus väljarbarometer för juli månad. Partiet förlorar 1,7 procent vilket Västerviks riksdagsledamot Tomas Kronnståhl (S), menar beror på debatten o marknadshyror. Även Vänsterpartiets Mariann Gustafsson gör den tolkningen, då Vänsterpartiet får ett av de högsta väljarstöden någonsin.

Annons:

Under försommaren satte Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ner foten i frågan om marknadshyror skulle införas i landet. Det landade i en regeringskris samt att förslaget om marknadshyror inte ska tas upp förrän efter valet 2022. Stefan Löfvén är fortsatt stadsminister, men med ett bräckligt stöd fram till valet.

Novus har sammanställt en ny väljarundersökning som genomförts efter beslutet om att marknadshyror inte ska tas upp förrän efter valet.

Mätningen visar att Socialdemokraterna är de stora förlorarna i väljarsympatier. De minskar med 1,7 procentenheter till 23,8 procent.

Vår tidning ringde upp Tomas Kronståhl, socialdemokratisk riksdagsman från Västervik och frågade hur han ser på att partiet tappar i den senaste opinionsmätningen.

- Vårt tapp handlar om att Vänsterpartiet lyckats när det gäller debatten om marknadshyror. Nooshi Dadgostar har fått kredit för att hon drev frågan så långt att marknadshyror stoppades, säger Tomas Kronståhl.

Han anser att mindre partier kan nå framgång med att driva en fråga väldigt hårt.

- Ofta får mindre partier framgång i enskilda frågor, men när det gäller att driva en sammanhållen politik för landets bästa får man ofta inte den responsen, säger Tomas Kronståhl.

Tvingas Socialdemokraterna att gå till vänster i andra frågor nu när Vänsterpartiet växer på er bekostnad?

- Vi är i en sådan situation att vi måste söka stöd från olika håll och förlita oss på att få stöd från Centerpartiet och Liberalerna vilket gör att vi går mer åt en mittenpolitik. Vänsterpartiet kan nu profilera sig med att lyfta upp våra frågor, säger Tomas Kronståhl.

Ger ni upp er egen politik?

- Inte på något sätt. Frågan om marknadshyror drevs igenom av Centerpartiet med stöd av Liberalerna. Vi var tvungna att stödja det förslaget och ta in det i Januariavtalet. Vi stödde det förslaget för att få igenom annan socialdemokratisk politik.

Tomas Kronståhl menar att gör man en analys av hela Januariavtalet så ser det ut på ett annat sätt.

- Det visar att vi har fått igenom en hel del socialdemokratisk politik.

Kan du ge något exempel på det?

- LAS, lyckades vi att få till ett bra avtal som gäller i många år framåt. Arbetsgivarna kan inte bara avskeda människor på det sättet som Centern och Liberalerna ville när arbetsgivarna föreslogs ges mer makt. Nu ska de som sägs upp erbjudas betald utbildning i drygt ett år om de arbetat flera år i företaget, säger Tomas Kronståhl.

Ni har väldigt låga opinionssiffror nu kan ni vända det?

- Det måste vi göra. Jag tycker att vi har oförskämt låga siffror nu. Vi har lyckats hålla Sverige i bra skick under pandemin. Jag hoppas folk ser och tänker till om det innan de lämnar sin röst nästa år.

Vilka frågor ska ni gå till val på?

- Vi kommer att gå till val på vår egen politik och visa vilket samhälle vi vill kämpa för, säger Tomas Kronståhl.

Vänsterpartiets toppnotering

Vänsterpartiet får en toppnotering, 13,3 procent i Novus väljarbarometer för juli månad. Något som inte förvånar Mariann Gustafsson, ledamot i kommunstyrelsen i Västervik.

- Folk tycker att vi gör ett bra jobb. Nooshi Dadgostar viker sig inte en tum för de påtryckningar som Vänsterpartiet utsatts för. Hon har gjort jobbet för alla hyresgäster. Hon har varit saklig och behållit lugnet, säger Mariann Gustafsson.

Hur påverkar det Vänsterpartiet att er partiledare står fast?

- Jag har inte hört någon som menar att Nooshi Dadgostar har gjort fel. Idag står inte Stefan Löfvén upp för det som borde vara en socialdemokratisk politik. Idag är det Annie Lööf (C) som får styra för mycket, säger Mariann Gustafsson.

 

 

 

 

  

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt