Annons:

Anna - My Novotny och Ylva Johansson

Hon gjorde film om sexhandel – "Vanliga män i olika åldrar"

Västervik-filmaren Ylva Johansson har tillsammans med Anna-My Novotny gjort en wallraffande dokumentär om svensk sexhandel. ”Män som köper sex” hade premiär på SVT Play i helgen.

Annons:

Sexköp sker idag enkelt och diskret genom olika internetsajter. Anonymiteten och tillgängligheten är större än någonsin. 

För att komma i kontakt med manliga sexköpare lade filmarna Ylva Johansson och Anna-My Novotny ut en annons på nätet där de utgav sig för att vilja sälja sexuella tjänster. Förfrågningar från män strömmade snart in, och inte ens det felaktiga påståendet att tjejerna var minderåriga hindrade spekulanterna från att vilja köpa deras kroppar. 

– Vi ville komma i kontakt med män som köper sex. Min första tanke var att det skulle komma fram en speciell typ av man och vilja köpa sex, typ ett monster, men så var det inte. Det var vanliga män i olika ålder som hade familj och barn, säger Ylva Johansson.

Erbjuder mer pengar

Vid sju tillfällen träffar Ylva män som vill köpa sex och Anna-My Novotny filmar och håller sig gömd. Mötena skedde alla på offentliga platser och inleds lite trevande, där Ylva berättar efter ett kort inledande samtal att hon inte vill göra det här. Männen erbjuder mer pengar.

Hade du någon vakt som kunde springa fram och hjälpa dig när männen blir mer och mer på?

– Nej det hade vi inte. Jag hade en sax i fickan och visste om att mötet blev dokumenterat samt att jag hade en mikrofon i fickan.

Hur var det att göra filmen?

– Vi visste inte vad det var som väntade. Men de flesta jag mötte var trevliga män som ville prata lite i början men samtidigt fullfölja affären.

I filmen upplyser du männen om att du är 16-17 år, men männen vill ändå ha sex med dig. Hur upplevde du det?

– Det var som om det blev ännu mer intressant för männen att köpa sex av mig då.

"Prioriteras inte lika högt"

Ylva säger att hon är irriterad över att lagen inte hänger med då det är ett allvarligt brott.

– Det är män som begår brott mot kvinnor och det prioriteras inte lika högt som andra brott.

Filmen spelades in i julveckan 2015 och flera av de män som tog kontakt med tjejerna ville att mötena skulle ske diskret så inte deras fruar eller barn fick veta om att mötet hade skett.

- Vi ville verkligen göra den här filmen men fick först inte något stöd alls. Men när Metoo hade slagit igenom var det lättare att få den hjälp vi behövde med att redigera och sätta ljud till filmen.

Hur känner du nu när du ser filmen?

– Jag vill upplysa alla vuxna om hur lätt det är att deras dotter halkar in på det här spåret om de behöver pengar. Det finns många män som vill köpa sex därute.

Filmen om sexhandel går att se på SVT Play med start i helgen.

Annons:

Anders Sjögren

anders.sjogren@dagensvimmerby.se

0733100831

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt